Radikálně snižujeme deficit. Ve školství se ale rozpočet navýšil, naznačuje předseda rozpočtového výboru Bernard

29. listopad 2023

Poslanci budou schvalovat finální podobu státního rozpočtu na příští rok. Vládní návrh počítá se schodkem 252 miliard korun, meziročně by tak měl deficit klesnout o víc než 40 miliard. Výše schodku ani příjmy a výdaje rozpočtu už se měnit nebudou, poslance čeká hlasování o víc než stovce pozměňovacích návrhů. Opozice chce přesouvat peníze mezi jednotlivými kapitolami. Je šance, že uspěje? Na to odpovídá předseda rozpočtového výboru Sněmovny Josef Bernard z hnutí STAN.

Čtěte také

Všechny ty pozměňovací návrhy dohromady navrhují přesunout v rozpočtu přes 200 miliard korun. Je šance, že opozici alespoň v něčem vyhovíte?

Ve většině určitě ne, může se ale stát, že některé pozměňovací návrhy budou mít úspěch. Spíše si myslím, že se schválí pozměňovací návrhy, které jdou se souhlasným stanoviskem z příslušných ministerstev, čili ministerstva financí.

Je ještě prostor pro přesuny v jednotlivých rozpočtových kapitolách? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.