Radikální řez akátů u chrudimského Tesca šetří inspekce

9. únor 2016

Radikální řez - tak se dá popsat případ nešetrného ořezání stromů v Chrudimi, který teď prověřuje Česká inspekce životního prostředí.

Čtyřicet vysokých akátů před obchodním domem Tesco teď připomíná spíš oškubané pahýly.

Za necitlivý zásah hrozí až milionová pokuta

Situaci popisuje správce městské zeleně v Chrudimi Kateřina Jánská: „Během letošních veder jsem si libovala, jak tady je obchodní dům úžasný, že do parkoviště nasázel obrovské a krásné stromy, které mají prostor pro kořenový růst. Byla to ukázka toho, jak by mělo parkoviště u obchodního centra vypadat. Minulý týden jsem zjistila, že všem těm osmimetrovým stromům sebrali vrchní třetinu koruny.“

Vršky stromů jsou tedy pryč a jsou vidět roztřepené pahýly. „Já bych to připodobnila k člověku. Je to jako, kdyby vám uřízli hlavu. Na tom stromě v podstatě nejdůležitější je ten terminální pupen, který ten strom žene do výšky. Když mu ho uříznete, tím pádem ho zničíte. Každý strom na to začne reagovat po svém. Některé stromy umřou, některé začnou vyhánět další miliony pupenů, protože nechápou, co se stalo,“ doplňuje Kateřina Jánská.

Řez se nezdá ani inspekci životního prostředí

A že byla prořezávka až moc důkladná, potvrzuje i mluvčí České inspekce životního prostředí Radka Burketová: „Podle prvotních informací je důvodné podezření na porušení zákonné ochrany dřevin rostoucích mimo les před jejím poškozováním. Česká inspekce životního prostředí tak povede v nejbližších dnech inspekční šetření a na základě zjištěných poznatků budeme postupovat dále.“

Přerostlé stromky na parkovišti u obchodního domu Tesco po necitlivém zásahu

Za porušení zákona hrozí v tomto případě pokuta až milion korun. Otázka je, kdo případnou sankci zaplatí. Parkoviště i stromy patří společnosti Tesco.

Estetická úprava a sjednocení

Společnost Tesco se podle svého vyjádřejí k řezu rozhodla, aby tak vzhled stromů esteticky upravila a sjednotila. S tímto požadavkem se Tesco obrátilo na specializovanou firmu, s kterou dlouhodobě spolupracuje.

Pokud inspekce přestupek prokáže, může pokutovat obě strany. Toho, kdo zásah objednal, i toho, kdo skutečně držel v ruce pilku.

Pro samotné stromy bude mít ale zásah velmi těžké následky, říká Kateřina Jánská: „Z mého pohledu je to nevratné poškození stromu. Stromy se z tohoto řezu nejsou schopné vzpamatovat už nikdy. Nebudou mít ten normální růst, který tady byl nastavený.“

Vyšetřování případu potrvá nejméně několik týdnů.

Akáty před zásahem byly vysoké a v létě poskytovaly dostatek stínu.

autor: kop
Spustit audio