Radko Kubičko: Mohou politiku změnit komunální a senátní volby?

24. srpen 2022

První prověrka aktuálního stranického uspořádání se blíží a politické strany to nechává vcelku klidnými, senátním a komunálním volbám se dává přívlastek druhého řádu a nepředpokládá se, že po nich by bylo nutno nějak výrazně přepřahat na nejvyšší politické úrovni. Přesto mohou do ní promluvit.

V českém prostředí to má jistou tradici, už v základech československého státu musel kvůli obecním volbám roku 1919 odstoupit tehdejší premiér vlády Karel Kramář, když jeho strana v nich propadla.

Čtěte také

Byly to první volby v samostatném Československu, to se sice odstřihlo od Rakouska, volební cyklus byl ale zachován. A o mnoho let později, už v samostatné České republice se uvádí, že kvůli volbám druhého řádu, tentokrát do Evropského parlamentu, odstoupil premiér Špidla.

To už se též blížící volby prezidentské mohou znamenat pro politickou scénu větší otřes. Vláda premiéra Fialy je u moci ale necelý rok a zatím vypadá čerstvě. Krom skandálů hnutí STAN nejeví známky rozpadu. Volby druhého řádu mají váhu často tehdy, když už je situace nějak rozklížena a působí tak jako katalyzátor změn.

Mandát Miloše Vystrčila

Čtěte také

Proto ty letošní mohly by být věcné. A problémů k řešení pro komunální politiky je také přehršle. Firmy i domácnosti úpí pod tíhou inflace, vysokých cen energií a paliv, pokračuje uprchlická krize i ta v oblasti bydlení, dopravní infrastruktura zastarává, z obcí mizí život, zavírány jsou obchody, pošty, restaurace.

Do toho všeho mohou místní politikové promluvit a leží na nich velká odpovědnost. Nehledě na to, že problémy s penězi mají samotné samosprávy. A velkou otázkou je, jak se celostátní témata promítnou do místní politiky.

Senát zase vystupuje někdy velmi výrazně a jeho třetinová obměna to může nějak ovlivnit. Výraznou postavou bude předseda Miloš Vystrčil, v jeho volebním obvodu se bude hrát nejen o jeho mandát, ale také o druhou nejvyšší ústavní funkci a možná dokonce i o tu první. Pokud totiž první dvě obhájí, může být zodpovězena otázka, koho vládní koalice vyšle do prezidentského klání.

Čtěte také

Pozornost je upřena i na velká města, kde se volí skoro stejně jako ve volbách celostátních. Politické strany ostří své zbraně a často kopírují koalice. V Praze například se hraje o odpověď na otázku, jak obstál první vysoký politik jinak do té doby neformální strany Pirátů. A koalice Spolu myslí na vítězství, zatímco hnutí STAN počítá rány ze své pražské aféry, co měla vládní důsledky.

V Brně zase chystá odvetu hnutí ANO, které bylo vyšachováno širokou koalicí a zapojuje i velmi viditelnou bývalou ministryni financí Schillerovou. Pro ODS je prestižní otázkou obhájit post primátorky.

Radko Kubičko, komentátor Českého rozhlasu Plus

V menších obcích je to o mnoho jednodušší, politické strany tam nemají velké zázemí, drtivá většina zastupitelů je volena na nezávislých kandidátkách. Bude zajisté zajímavé, jestli voliči dají zase přednost místním populárním tvářím před politikou velkou.

Jak je vidět, otazníků je mnoho a média i politologové se mohou těšit na tučnou žeň komentářů a analýz. A političtí lídři zase doufat, že místní volby nebudou mít tentokrát nemístní důsledky.

Autor je komentátor Českého rozhlasu 

Spustit audio