Radko Kubičko: Smolná lidovecká témata

3. březen 2024

Ze všech vládních opatření na ozdravení veřejných financí nakonec asi sklidila největší odpor důchodová reforma a omezení valorizace penzí. Přitom se ukazuje, že to kvůli vysoké inflaci, na kterou je navázáno, bylo nutné, protože důchodový účet se propadá. A hlavní tváří tu byl ministr práce a sociální věcí, předseda KDU-ČSL, Marián Jurečka, který oznamoval nepříjemné zprávy.

Čtěte také

Také další sociální témata jsou s ním spojena, vždyť je má v resortu, nehledě na nechtěnou pozornost v aféře s nočním vánočním večírkem po střelbě na filosofické fakultě. V obojím se nepředvedl jako nejlepší komunikátor s veřejností. K tomu se lidovci pravděpodobně ještě vrátí na blížícím se sjezdu.

A Jurečka mezitím představuje reformu sociálních dávek, která může být spojena s tradičním naříkáním radikální opozice, jak masivně a beznadějně jsou zneužívány, o čemž nicméně nesvědčí statistiky a fakta. Spíše se to opět dotkne sociálně potřebných a bude další prostor pro ztrátu politických bodů.

Tváří v tvář traktorům

Rok se změnil a jsou tu protesty zemědělců, jak těch radikálních, tak všech ostatních. A na koho to padá politicky? Na ministra zemědělství Marka Výborného, jinak též bývalého předsedu KDU-ČSL.

Čtěte také

Toho, který nastoupil po politickém lidoveckém omylu s nominací Zdeňka Nekuly, který se projevil tak nekompetentně, že ho strana raději sama tiše stáhla, což on ale hlasitě doprovodil dalšími kontroverzními výroky, které už raději straníci taky ani nekomentovali.

Výbornému bylo vyčítáno, že k zemědělství nemá žádný vztah, ač zkušený politický harcovník, nikdy nešel ani kolem něj. Bralo se to, a asi oprávněně, že to je personální krize.

Zatím si nestojí tváří v tvář traktorům v ulicích zase tak zle, některé rozumné požadavky zemědělců slibuje řešit. Jenže z tak hrozivého střetu by zřejmě nevyšel nepošramocen snad ani prvorepublikový zemědělský profesionál Antonín Švehla.

Dezorientované KDU-ČSL?

Nemají snad politikové KDU-ČSL nějak smůlu na třaskavá témata? Jakoby je v tom politikové ostatních stran koalice zlomyslně máchali.

Čtěte také

Není asi pak divu, že strana se dále propadá, a nebýt koalice Spolu, neměla by už asi mnoho šancí ještě obstát v nějakých volbách, v těch do Poslanecké sněmovny to vypadá na zisk hluboko pod pětiprocentní hranicí. Přitom poslanecký klub paradoxně čítá nejvíce členů v historii strany.

Právě díky koalici s ostatními stranami. Jenže ani žádná koalice nevydrží, pokud partneři budou mít pocit, že její členové už jim nepřinášejí žádný zisk. To by je na jedné straně mohlo motivovat, aby stranu ještě více nestrkali pod vodu, ale politika je řemeslo vcelku nesentimentální a pokud politik neobstojí, žádné lítosti se nedočká.

Radko Kubičko

Jestli tedy čeká KDU-ČSL řádný sjezd, asi by to měl vzít v úvahu. Jenže zdá se, že personální nedostatek trvá a strana působí značně dezorientovaně. Skoro už možná přišel čas vsadit na nějakou divokou kartu, tedy zkusit to s někým nadějným, zatím nepříliš obecně známým. KDU-ČSL určitě stále disponuje potenciálem v nižších patrech politiky. To se v politice občas vyplácí, ale častěji také ne.  

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio