Radost kulturní diplomacie. Rozhovor s kulturní atašé na ukrajinském velvyslanectví v Praze Tetianou Okopnou

Tetiana Okopna byla do konce loňského roku tiskovou kulturní atašé na ukrajinském velvyslanectví v Praze. Má bohemistické vzdělání a z češtiny do ukrajinštiny překládala. Před jejím návratem na Ukrajinu s ní hovořil Dalibor Dobiáš.

Jak důležitá je bohemistika pro diplomata? Tetiana tento obor vystudovala: „Já myslím, že určitě, protože pokud té zemi rozumíte, jejím zvykům a dějinám, dokážete lépe najít nějaké paralely, které vám pomohou vysvětlit procesy dějící se ve vaší zemi.“ Jako příklad uvádí diplomatka srovnání anexe Krymu s mnichovskou dohodou.

První knihou, kterou Tetiana Okopna přeložila z češtiny do ukrajinštiny, byl životopis Václava Havla od Daniela Kaisera. Následoval Havlův esej Moc bezmocných a také prózy současných českých autorů − Jaroslava Rudiše, Jáchyma Topola nebo Petra Šabacha.

autoři: Eva Ocisková , Milena M. Marešová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.