Radost ze hry a tvorby ve městě mezi horami. Jesenická ZUŠka oslavila pětasedmdesátiny

28. leden 2024

Před sto lety se narodil jeden z ředitelů zdejší umělecké školy, Alois Složil. V Jeseníku založil s manželi Lejskovými mezinárodní Schubertovu soutěž pro klavírní dua. Byl členem výboru Kodalyovy společnosti, účastnil se sympozií v Evropě, USA i v  Japonsku. Inspirován pedagogickou metodou Zoltána Kodalye provedl takzvaný jesenický experiment.  

„Vždycky jsem si říkala, když ho potkávali lidi na náměstí v Jeseníku, že ani neutuší, jaký je to vědec a co všechno dělá,“ říká mezinárodně proslulá klavíristka Věra Lejsková.

Věra Lejsková s bustou svého manžela Vlastimila

O hráče ani publikum není v Jeseníku dnes nouze

"Máme nějakých 780 žáků ve třech oborech ve věku od pěti do skoro dvaceti let. Vyučuje tu zhruba 45 pedagogů, hrajeme na pestrou škálu nástrojů, kromě harfy máme snad všechny. Potřebujeme je totiž do našich orchestrů. Máme soubor kytarový, také, dá se říct, už světoznámý Dechový orchestr mladých, flétnový Jesflet a nejnovější soubor se jmenuje Folklorek. Pozitivní ohlasy z řad posluchačů a plné sály svědčí o tom, že se nám oslavy 75. výročí podařily,“ pochvaluje si současný stav ředitel Tomáš Uhlíř.

Ředitel ZUŠ Jeseník Tomáš Uhlíř

Malý princ, hyacint a digitální grafika  

Navštěvujeme budovu, kde pracují mladí výtvarníci. Inspirováni příběhem o Malém princi tvoří ti nejmladší obrázky růží, semínek, pouště a tmy i keramické objekty a vytvářejí komponenty pro společné dílo, které jim připomíná osmdesáté výročí od vydání slavné knihy. Vyučuje tu Iva Svobodová, s jejíž prací se můžeme setkat třeba u výtvarného ztvárnění chrličů jesenických pramenů. 

Vedle kreslí suchou jehlou a  malují akvarely hyacintu. O patro výš sedí žáci u tabletů a věnují se počítačové grafice. Tu zde právě vede autor komiksů Filip Raif.

Dále jsme se byli podívat na zkoušce zdejšího orchestru a navštívili jsme i literárně-dramatický obor. Více si poslechněte v naší reportáži. 

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.