„Rajčata jsou dobrá na vrásky.“ Odbornice na gastronomii Eva Filipová prozradila recept na jednoduchou rajskou omáčku, kterou milují její vnoučata
Je odbornicí na etiketu a gastronomii. A píše o tom knihy. V Blízkých setkáních se podělila o recept na rajskou omáčku, která je jednoduchá, dobrá a zvládne ji prý každý. Je slušné si ve společnosti stěžovat? Dělá se to v zahraničí? Co soudí o kultu mládí? Mají mít děti mantinely? Je jídlo, které nemusí? Poslechněte si v audiu.
Další její knižní ratolest se klube na svět. „Bude se jmenovat Lahodně s etiketou a budou tam jednoduché recepty, protože nerada stojím dlouho u plotny. A hodně tam píšu o surovinách. Třeba i o tom, že rajčata jsou dobrá na vrásky. To se málo ví. Je to jiná kuchařka a věnovala jsem ji i svým vnoučatům,“ popisuje Eva Filipová.
„Když mi řeknou babi, tak jsem z toho na větvi. Vychovávám je hezky, ale přitom přísně. Když s nimi jdu do restaurace, tak chci, aby se hezky chovaly. V tomhle jsem přísná babička. Nevychované děti nemá nikdo rád.“
Co vaří svým vnoučatům nejčastěji? „Ony milují mojí tomatovou omáčku. Je jednoduchá. Dám na oleji s máslem orestovat cibulku, přidám trochu cukru, rajčata v plechovce, sůl a nechám to dlouho provařit, třeba 45 minut, aby omáčka zhoustla. Rozmixuji, dám do ní kus másla, nastrouhaný parmazán a je hotovo,“ uzavírá spisovatelka a odbornice na etiketu a gastronomii.
Související
-
V bačkorách se svátky neslaví, upozorňuje odbornice na etiketu a gastronomii Eva Filipová
O pravidla chování neboli etiketu se v poslední době zajímá čím dál víc lidí. Důležitá jsou i u sváteční tabule. Na co si dát pozor o Vánocích?
-
Jsem těžký pařmen. Nejvíc toho napíšu, když se rozdovádím, prozrazuje na sebe Ladislav Špaček
Pedagog, spisovatel a popularizátor společenského chování. To je Ladislav Špaček, který se přiznává, že má rád bary a restaurace, kde se dává do řeči s lidmi.
-
Na svého dvouletého syna jsem pyšný. Jednou z něj bude kuchař, tvrdí šéfkuchař Ondřej Slanina
Má dva syny a mladší Honzík s ním vaří už teď. „Mám z toho obrovskou radost,“ přiznává host Terezy Kostkové v Blízkých setkáních.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.