Rakovina je jako slon uprostřed obýváku. Všichni ho vidí, ale nemluví o něm, říká psychoonkolog

14. září 2023

„Občas si s kolegy a s nadsázkou říkáme, že onkologické onemocnění je jako pomyslný slon uprostřed obývacího pokoje: Všichni vědí, že tam je, ale nikdo ho nepojmenuje a všichni ho obcházíme,“ popisuje psychoonkolog Martin Pospíchal běžnou reakci rodiny, která se dozví, že někdo z nich má rakovinu.

„Onkologické onemocnění je něco, co nedokážeme stoprocentně ovlivnit. A to něco přijde do života, navíc víceméně nečekaně a často bez signálů, může to být pro každého úzkostné a nějak znervózňující. Je to téma, o kterém je náročnější bavit se i mezi blízkými,“ vysvětluje v pořadu Hovory.

Čtěte také

Dodává, že psychologie už i ví, že dává smysl se o rakovině bavit a že podpora a opora blízkých je něco, co se obrovsky počítá při zvládání samotné nemoci.

Psychika ale také může pomoct i v tom, aby člověk vůbec neonemocněl. „To je ale trošku odvážná myšlenka do budoucna,“ naznačuje.

„Psycholog se potkává se čtyřmi typy onkologických pacientů: jsou to lidé, u kterých převažuje genetická dispozice, pak takoví, kde je to myslím hodně o jejich životním stylu, kouření nebo o prostředí, ve kterém byli. A pak potkávám klienty, kdy si myslím, a nemůžu to nějak dokázat, u kterých životní styl, který vedli – včetně vztahů, psychiky a stresů –, mohl – a říkám to velmi opatrně – utlumit řadu bezpečnostních mechanismů, které tělo má, včetně třeba imunitního systému.“

Čtěte také

„Záměrně volím opatrná slova, protože my nemůžeme říct: ,Hele, za tu rakovinu si můžeš sám.‘ Bylo by to mimo a vyvolávalo by to jen pocity viny. Ani to není směr, který je prokazatelný, ale přesto si myslím, že to jsou příběhy, které potkáváme.“

„Ale setkávám se i s lidmi, kterým tato nemoc do života přišla, přestože byli zdraví, vedli zdravý životní styl a neměli genetickou zátěž. A pak s kolegy opravdu nevíme, proč mu ta nemoc do života přišla,“ uzavírá.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory, ptá se Tatiana Čabáková.

Spustit audio

Související