Rakušan: Nouzový stav pomůže zefektivnit a zrychlit řízení uprchlické krize. Do budoucna chystáme Lex Ukrajina

3. březen 2022

Od pátku začne v Česku na 30 dní platit nouzový stav. Vláda chce pomocí něj například zrychlit vydávání dokumentů ukrajinským uprchlíkům. „Uvědomujeme si, že nouzový stav v Češích budí velmi negativní reakce. Tohle ale není nouzový stav, který bude negativně využíván vůči občanům České republiky. Je to instrument, který pomůže efektivně pomáhat Ukrajincům, kteří k nám přicházejí,“ vysvětluje ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Nouzový stav je podle Rakušana v této podobě především prvek krizového řízení a pomoci lidem, nikoli nástroj k omezování života Čechů jako v době pandemie.

K čemu vláda nouzový stav potřebuje?

„Budeme moct registrační povinnost úředníků z odboru azylové a migrační politiky posunout na cizineckou policii. A unavené Ukrajince, většinou maminky s dětmi, nebudeme muset zbytečně někde nechat čekat,“ zdůvodňuje vyhlášení nouzového stavu, který mají Češi z posledních dvou let spojený především s pandemií.

Čtěte také

„Můžeme nařídit přednostní zásobování dětských, zdravotnických, sociálních zařízení, můžeme nařídit i pracovní výkon vykonávání péče o děti a mládež. V případě nějaké další logistické krize můžeme nařídit nasazení vojáků v činné službě, případně jednotek požární ochrany. Lze přijmout i opatření k pobytu cizinců nebo osob bez státní příslušnosti na našem území. Chceme zefektivnit a zrychlit řízení celé krize, aby to pomohlo lidem, kteří k nám přicházejí,“ upřesňuje Vít Rakušan.

Lex Ukrajina

Nouzový stav umožňuje, aby zadávání veřejných zakázek bylo bez výběrového řízení. „Může toho využít armáda, ale i kraje, které potřebují teď velmi rychle zajistit krizovou logistiku. Teď máme pět tisíc lidí denně, můžeme se dostat na vyšší čísla a ty proudy se nezastaví,“ nastiňuje výhled na příští týdny, možná měsíce Vít Rakušan.

Naši ukrajinci

Nabídky a poptávky pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny pomáhá propojovat nový web zřízený ministerstvem vnitra www.nasiukrajinci.cz.

Pokud to krajům umožní nakoupit větší stany nebo infrastrukturu, kde by dávali humanitární první péči lidem, tak to proces jako takový zrychlí,“ dodává.

Česká ministerstva teď podle Rakušana připravují ve zrychleném procesu zákonné normy, kterým říkají Lex Ukrajina, aby vláda mohla uprchlickou krizi efektivně řídit i mimo nouzový stav.

autoři: Jan Pokorný , vma
Spustit audio

Související