Regionální a lokální rádia budou pokračovat v Norsku analogově minimálně dalších pět let

10. červen 2019

Norsko vypnulo jako první analogové vysílání v pásmu VKV na celoplošné úrovni již koncem roku 2017. U řady menších vysílatelů se ukázalo, že násilný přechod na DAB+ by měl fatální následky.

Přesto, že veřejnoprávní a velké privátní stanice již ukončily se závěrem roku 2017 analogové vysílání v pásmu VKV v Norsku, původní technologie zde přežije minimálně i po dobu následujících několika let. Přibližně dvě stovky rozhlasových stanic na lokální a regionální úrovni nyní získalo od mediálního regulátora povolení využívat VKV kmitočty až do roku 2026. Ten se obával, že pokud by toto vysílání bylo ukončeno, utrpěla by tím mediální gramotnost obyvatelstva.

„Myslíme si, že je to velmi moudré rozhodnutí. Budeme díky tomu moci posílit posluchačskou základnu jak na analogové, tak i digitální platformě. Stále existuje řada obyvatel, kteří ještě nemají DAB+. Jedná se například o motoristy,“ konstatoval za privátní stanici Radio Alfa Rolf Edmund Lund. Původně mělo analogové vysílání v Norsku skončit definitivně po roce 2021, ale je jasné, že tento termín byl nereálný. Portál Altaposten upozornil, že pokud by se přechod na DAB+ realizoval násilně, pro řadu místních vysílatelů by mohl mít fatální následky.

autor: lukpo
Spustit audio

Související