Regulace turistického ruchu ničemu nepomůže, myslí si cestovatel Burian

23. únor 2024

Některé turistické země bijí na poplach s tím, že je u nich turistů až příliš. Někde zavádějí různé regulace. „Díky technice, internetu, Lonely Planet, Booking.com a třeba i umělé inteligenci se ale místa zájmu turistů hromadně přesouvají do míst, která donedávna zela prázdnotou. Nějaká regulace ničemu nepomůže,“ tvrdí cestovatel a majitel cestovky Petr Burian. Trh se tak podle něj bude regulovat sám.

Různé aplikace totiž dokážou vzbudit téměř hromadný turistický zájem. „A to natolik, že nejnavštěvovanější místa mají obratem i několikanásobně vyšší ceny. Tím se to začne regulovat vlastně samo,“ doplňuje.

Čtěte také

Pokud ale budou lidé dál masově objevovat zatím skrytá místa, nezničíme si je? „To udělat nesmíme. Pokud tedy nějaká regulace, viděl bych to spíš v oblasti letecké dopravy. Protože ta nám určuje, kam máme cestovat, kam zavede linky, případně kolik letadel na ně pustí. Takže to určují bohužel hlavně veliké konglomeráty leteckých společností.“

Burian se specializuje hlavně na Skandinávii, tedy oblasti Skandinávského poloostrova – Norsko, Švédsko a částečně Finsko. „Z pohledu historického patří do Skandinávie také Dánsko, Island, případně Faerské ostrovy a Grónsko.“

Petr Burian je cestovatel, který poznal už přes 50 zemí světa. Čím mu učarovala Skandinávie? A proč bylo Norsko láskou na první pohled?

„Norské fjordy jsou nejlákavější. Jsou tam ještě ledovce, do toho zelené světlo, prostě nádhera. Češi se naučili jezdit už i do severní části Norska za polárním kruhem, v neposlední řadě jsou velmi atraktivní zimní zájezdy s pozorováním polární záře. Hitem posledních let je ale Island, případně Madeira. Letos nejvíc lákají Azorské ostrovy,“ vypočítává.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Vladimíra Kroce.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související