Řekněte sobě i druhým každý den pět hezkých věcí, doporučuje Kateřina Catjhamlová

29. prosinec 2021

S příchodem nového roku si mnozí dávají různá předsevzetí. Přestat kouřit, zhubnout, atd. Rady a přání si pro ně připravila známá psychoterapeutka. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

„Přeji všem hlavně zdraví, klid, zvědavost, humor, radost a lásku. Aby měli rádi sami sebe, tj. aby pěstovali sebeúctu a taky aby pěstovali i vztahy k ostatním lidem. A protože na konci svých sezení dávám úkoly, tak doporučuji: řekněte sobě i druhým každý den pět hezkých věcí. To vaší hlavu naplní pozitivním myšlením a ty hezké věci budete vidět,“ uzavírá psychoterapeutka.

Kateřina Cajthamlová

Hubněte chůzí

Častým novoročním předsevzetím je ztráta nadbytečných kil. „Hubnout začněte na jaře a nedávejte si v tomto smyslu novoroční předsevzetí. Je to na nic. Navíc se to dělá v kocovině a to jsou lidé nesvéprávní,“ usmívá se.

„Pak také záleží na fyzické a psychické zátěži. V okamžiku, kdy klesne příjem, máme menší motivaci k pohybu, jsme unavenější. Takže doporučuji, pokud někdo chce zdravě zhubnout, ať si dělá pravidelné procházky. Musí to být aktivní chůze a ne popocházení od ledničky ke stolu a zpátky,“ upozorňuje psychoterapeutka.

Co všechno se ví o škodlivosti kouření? Jak se tohoto zlozvyku zbavit? Jak je to s malými dávkami alkoholu? 

autoři: Adéla Gondíková , eh

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.