Rekonstrukce historické radnice v Šumperku je u konce. Vrátila se jí podoba z počátku 20. století

28. listopad 2018

Šumperské radnici se po největší a nejnákladnější rekonstrukci v její historii vrátil zašlý lesk. Dělníci už také rozebrali lešení, které budovu více než tři čtvrtě roku obklopovalo. Sochy se na fasádu radnice vrátí během příštího roku.

Dělníci právě sundávají poslední části lešení, které většinu roku zakrývalo šumperskou radnici. Kolemjdoucí si tak už můžou opravenou fasádu prohlédnout v plné kráse. „Je to úžasné. Bydlím tady 66 let a takové nádherné detaily, které tam jsou, jsem na té radnici ještě neviděl. Moc pěkně se to povedlo,“ kochá se výsledkem pan Jiří. Souhlasí i paní Petra: „Mně se líbí hodně. Povedlo se jim to, je moc krásná.“

Podle tajemníka šumperské radnice Petra Holuba se nová fasáda více přibližuje té úplně původní ze začátku 20. století. „Ta barva je skoro bílá, čili hodně světlá, a je jednolitá i s barvou oken a se všemi prvky. Pod tím je pískovcové obložení, které se dělalo postupně v letech 2007 až 2017,“ popisuje.

Radnice v Šumperku má novou fasádu i střechu

Kolem horních oken vidíme tyrkysové prvky. „Ty jsou barevně i reliéfně odlišeny, jak to bylo na původní radnici,“ vysvětluje Holub.

To poslední, co ještě budově chybí, jsou tři monumentální sochy, které fasádu zdobily. Jejich nové odlitky právě v Praze vytváří akademický sochař. „Termín má podle smlouvy v září 2019, ale jsme s ním v jednání, že snad budou už v červnu, aby byla radnice hotová na turistickou sezónu včetně osazení těmito třemi sochami,“ doplňuje Petr Holub.

Celkové náklady na rekonstrukci, při které radnice dostala i novou střechu, se vyšplhaly na 43 milionů korun.

Spustit audio