Rekonstrukce stadionu Přátelství stála přes 80 milionů, na Strahově má v budoucnu vyrůst i sídlo ČOV

1. prosinec 2016

Sportovní areál na pražském Strahově by se mohl dočkat rozšíření. Alespoň o tom mluví velké sportovní organizace v Česku. Prvním krokem má být stadion Přátelství, který se dočkal obnovy a dnes ho slavnostně zástupci Fotbalové asociace, Českého olympijského výboru, Prahy a státu otevřeli.

„Dnešní den je daleko významnější, než to na první pohled vypadá,“ prohlásil při otevření zrekonstruovaného stadionu Přátelství šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval a nabídl svůj pohled do budoucnosti, která by měla podle něj navazovat na historii Strahova jako centra českého sportu.

Podobně se na rozvoj místa, kterému se někdy přezdívá "větrná hůrka", dívá i předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta.

„Tohle je začátek. Chtěli bychom pokračovat, aby se Strahov stal znovu sídlem nejen fotbalu a atletiky, ale všech sportů. Vznikne tu budova ČOV i budova pro všechny sportovní svazy – Dům sportu. To si český sport zaslouží, na Strahově se všichni cítíme jako doma,“ myslí si Pelta.

V současnosti ale moc optimistický pohled na budovy a sportoviště není - hlavně na Spartakiádní stadion a Stadion Evžena Rošického. Ty ale v plánech rozvoje - alespoň podle slov předsedy Fotbalové asociace - nejsou. Rozrůstat by se měl strahovský komplex opačným směrem - k parku Ladronka.

Záleží na financích. „Čeká se na jednání vlády, kde by ministryně školství paní Valachová měla předložit materiál na zásadní infrastrukturní celky. Jedním z nich je Strahov. Pokud bude schválen, je možnost jednat se státem o další finanční podpoře,“ říká Miroslav Pelta.

Čtěte také

Už na rekonstrukci stadionu Přátelství - hrací ploše, atletické dráze a osvětlení - se podílely nejrůznější organizace. Částka činí 81 milionů korun z kombinovaných zdrojů - ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Magistrátu hlavního města Prahy, Fotbalové asociace České republiky a Mezinárodní fotbalové federace FIFA.

Místo budou využívat třeba fotbalové reprezentace, atleti, Vysokoškolské sportovní centrum, a prostor by měla dostat i veřejnost.

Stadion přátelství na Strahově
autoři: mva , vman
Spustit audio