Rekonstrukce zpívající fontány v Mariánských Lázních začne o rok později

16. leden 2024 14:00

Rozsáhlá rekonstrukce zpívající fontány v Mariánských Lázních se odkládá na podzim letošního roku. Původně měla začít už koncem loňské lázeňské sezony. 

Město si nechalo vypracovat odborný průzkum, který ukázal nutnost většího rozsahu prací, než byl původně plánovaný. Výměny se po 40 letech dočká zastaralá technologie, rozvody i prvky v bazénu.

„My jsme s rekonstrukcí zpívající fontány chtěli začít minulý rok, nicméně po zjištění, v jakém vážném stavu je, jsme nechali zpracovat projekt, který byl velmi náročný na zpracování. Nechtěli jsme nic uspěchat a nemůžeme si dovolit výpadek během lázeňské sezony," řekl starosta Martin Hurajčík. Fontána je v provozu v lázeňské sezoně, která v Mariánských Lázních trvá od dubna do konce října.

Oprava by měla začít v září

Je tedy pravděpodobné, že letos bude populární atrakce města v provozu o měsíc kratší dobu. Některé stavební práce totiž nelze dělat v zimních měsících, a musí se tak začít dříve. Navýší se také náklady. Z původních 20 milionů korun se nyní náklady na práce odhadují na 40 milionů korun.

Dominantu města tvoří kruhový bazén o průměru 18 metrů s kamennou plastikou květu se středem z leštěné oceli. Má deset střikových systémů s několika stovkami trysek, přičemž střední, nejvyšší střik dosahuje výšky šesti metrů. Provoz fontány řídí počítač, což umožňuje vytvářet různé střikové kombinace včetně barevného osvětlení doplněné hudbou.

Půjde o první kompletní rekonstrukci od jejího vzniku fontány

Práce se dotknou nadzemní části, kde odborná firma vyčistí nádrž i celou fontánu a přidá nové trysky, tak i části v podzemí. Právě v podzemí bude soustředěná hlavní část rekonstrukce. Vymění se přes dva kilometry potrubí, mnoho čerpadel a modernizace čeká také počítačové vybavení. S dokončením se počítá v dubnu příštího roku. Zahájení sezony v roce 2025 by tedy nemělo být ohroženo.

Fontána byla v Mariánských Lázních postavena v letech 1982 až 1986 při rekonstrukci promenády. Autorem návrhu je architekt Pavel Mikšík. Charakteristická atrakce lázeňské kolonády je od začátku v majetku města, ale její provoz město zajišťuje až od roku 2012. Do té doby zajišťovaly provoz fontány Léčebné lázně Mariánské Lázně. V hudební produkci je asi 20 skladeb.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio