Rekordně teplý podzim může ohrozit včelstva. Včely nepřešly do zimního klidu a stále se rozmnožují

6. říjen 2023 14:05

Abnormálně teplý podzim se líbí lidem, ale nesvědčí včelám. Ty jsou déle aktivní a vysilují se plodováním. V uzavřených buňkách s plodem se drží roztoč varroa destructor. Včelaři proto letos musí posunout ošetření proti varroáze, jinak hrozí, že o včelstva přijdou.

Včelař Václav Krištůfek se stará o úly v areálu včelnice Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích. „Tady vidíme zavíčkovaný plod zhruba velikosti dlaně a jsou tam také larvičky. Pod těmi víčky na larvách, na kuklách je roztoč a hrozí velké nebezpečí rozvoje kleštíka varroa destructor,“ ukazuje.

Tím, že včely plodují, se i vysilují, což je pro ně velmi nebezpečné. „Když plodují, život se jim zkracuje, protože tuková tělíska používají k tomu, aby vyráběly mateří kašičku a krmily larvy. Pokud se dlouho ploduje, je zimní generace opotřebovaná, není dost silná na to, aby přežila zimu,“ vysvětluje včelařka Alena Krejčí.

Čtěte také

Včelaři můžou zabránit rozmnožení roztoče varroa, musí ale péči o včely přizpůsobit nepříznivým podmínkám. „Můžeme se inspirovat například na jihu Evropy, kde se s tímto problémem potýkají už dlouhou dobu. Na podzim, zhruba v září, zaizolují matku, tím pádem jí zabrání v dalším plodování, což má několik výhod. Jednak se neopotřebovává zimní generace péčí o plod a díky tomu, že ve včelstvu není plod, se může na podzim provést účinné ošetření proti roztoči,“ upřesňuje Alena Krejčí.

Velmi důležité je podle Václava Krištůfka také správně načasovat ošetření proti varroáze. „Za normálních okolností se první ošetření proti roztoči dělá kolem 15. října, ale letos budeme ošetřovat rozhodně později. Budeme čekat, až se plod vylíhne, buňky budou prázdné a účinek přípravku bude efektivní,“ dodává.

Neméně důležitá je kontrola včelstev v průběhu zimy. Protože jsou letos včely dlouho aktivní, spotřebují dřív svoje zásoby. Pokud je včelaři včas nedoplní, můžou včelstva uhynout hladem.

Spustit audio

Související