Rekreace těla i vztahu. Jezdíte se na dovolenou hádat, nebo si ji umíte užít?

20. červen 2023

„Dovolená je lakmusový papírek vztahu. Nelze říci, zda spíš posiluje nebo oslabuje spokojenost. Spíše vytahuje to, co ve vztahu už je,“ říká v Balancu psycholožka a psychoterapeutka Eliška Remešová. Možná jste taky v páru zažili mnoho dovolených. Krásných, ale třeba i katastrofických. Pršelo, každý chtěl dělat něco jiného, hádali jste se. Jak sladit očekávání od párové dovolené, posílit vztah a kdy jet raději sólo?

„Výzkumy potvrzují, že společné plánování a vzpomínání posiluje pouto ve vztahu.“ Poznat partnerku nebo partnera na dovolené může být pro budoucnost zatraceně dobré. Vyzkoušíte si, co vás společně baví a co vydržíte. Nové a vzrušující, někdy i mírně nebezpečné zážitky, vztah prý posilují.

Dovolenou lze využít také jako sondu. Když to s partnerem nebo partnerkou neklape, můžeme se na dovolené zkusit vrátit k tomu dobrému. Nebo problémy konečně otevřít a pokusit se je vyřešit. Často na tom v denním shonu není čas. Eliška mluví dokonce o páru, který má dohodu, že když to nebude ve vztahu dobré, vezmou si společnou dovolenou. Aby se ujistili, že vztah je v pořádku, že problémy přinesla těžká pěna dní. Nebo aby zjistili, že je čas se rozejít.

Eliška Remešová

„Čím déle spolu jsme, tím více máme tendenci podléhat předpokladu, že se známe.“ Vhodné je ale dobře plánovat. Mnoho z nás má od dovolené příliš velká očekávání, zejména, když v každodenní rutině moc radosti nezažíváme. Chceme jet na hory, nebo k moři? Chceme být aktivní, nebo spíše polehávat na pláži, nechat si nosit jídlo a číst si?

Každý to může mít jinak a mění se to i v průběhu života. Proto někteří volí dovolené odděleně. I to je, samozřejmě, na dohodě. Nemusí to vyhovovat každému a není to nutně signál, že je ve vztahu něco špatně (pokud si tedy partner nevyčlení veškeré volno na jachtu a pitky s kamarády).

Poslechněte si celý rozhovor s Eliškou Remešovou o párové dovolené.

autor: Petr Bouška
Spustit audio