Rektorka Univerzity Karlovy: V budovách budeme rychle zavádět opatření. Teď je potřeba maximální psychologická pomoc

22. prosinec 2023

Nejtragičtější střelba v historii Česka se ve čtvrtek stala na Filozofické fakultě v centru Prahy. Škola zrušila výuku i naplánované akce. „K tomu, jaké informace dostanou dále studenti a studentky, se budeme dnes se všemi vedeními našich fakult společně domlouvat a rozhodně jsou některá opatření na stole,“ informuje rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková. V sobotu 23. prosince bude po celém Česku kvůli tragédii den státního smutku.

Jak dnes vypadá výuka na univerzitě? Je, nebo jste ji kompletně zrušili?

Včera ve večerních hodinách jsme informovali všechny děkany a děkanky našich 17 fakult Univerzity Karlovy, že výuku chceme zrušit, výuka je zrušená a dnes jsou budovy Univerzity Karlovy zavřené.

V lednu začne zkouškové období – uvažujete o tom, že byste studentům poskytli nějaké úlevy? Například posunuli termíny pro odevzdání úkolů, případně prodloužili celé zkouškové období?

Čtěte také

My se dnes v 10 hodin sejdeme hybridně se všemi děkany a děkankami a budeme s nimi o té situaci mluvit. K tomu, jaké informace dostanou dále studenti a studentky, se budeme dnes se všemi vedeními našich fakult společně domlouvat a rozhodně jsou některá opatření na stole. Teď je v první řadě potřeba poskytnou maximální krizovou psychologickou pomoc našim studujícím. Tuto nabídku jim od včerejška dáváme. Informace nadále aktualizujeme.

Jsou na stole mezi těmi návrhy také návrhy na první přísnější bezpečnostní opatření?

Ano, jsou. V uplynulých několika měsících jsme vypracovali analýzu, ze které budeme nyní těžit a velmi rychle budeme opatření v našich budovách postupně zavádět. I o tom se budeme v 10 radit s děkany a děkankami našich fakult.

V kolik hodin můžeme čekat nějaké mediální výstupy?

Před polednem budeme mít určitě další informace, které budeme moct sdílet.

Čtěte také

Nadační fond Univerzity Karlovy vyhlásil sbírku na podporu obětí, pedagogů a studentů zasažených střelbou – na co konkrétně mají peníze jít?

Konkrétně určitě na psychologickou pomoc, která bude potřeba. Studujících tam byly desítky až stovky, které byly přímo na místě. Máme opravdu hodně zraněných, kteří jsou v současné době v několika pražských nemocnicích. Na podporu všech těchto lidí, kteří byli zasaženi, na podporu rodin těch obětí, na to všechno je nadační sbírka vyhlášena.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související