Renesanční? Spíš nerezový, říká o sobě Petr Nikl. Vystavuje Tvory a pokřtil Bezcílné cesty

27. říjen 2023

Vskutku renesanční človek je výtvarník, spisovatel, hudebník a performer Petr Nikl. Výstava jeho obrazů v Galerii Havelka s názvem Tvorové se pomalu blíží ke svému konci. Zájemci ji mohou navštívit už jen do úterý 31. října. Nicméně nové CD s názvem Bezcílné cesty, které pokřtil v evangelickém kostele svatého Martina ve zdi, můžete poslouchat i nadále. Co Petra Nikla nejvíce inspiruje a na jakých dalších projektech momentálně pracuje?

Bezcílné cesty elektronických brouků

Na novém albu je neuvěřitelných 26 písní. „Většina písniček vznikla ve vlaku při jízdě. Jak jezdím z jednoho místa na druhé, vždycky se těším na to druhé, tak to byl takový podnět. A pak jsem souběžně s tím začal dělat různé práce pomocí elektronických brouků, kteří zanechávají stopu a mají naprosto svobodný pohyb. A tyto skrumáže a abstrakce těch jejich bezcílných stop nás inspiroval s Petrem Korbelářem k tomu, abychom nazvali celé to dvojalbum Bezcílné cesty. Obal je vytvořen právě tímto způsobem, že jsem na litografickém kameni nechal lozit tyto potvůrky a ony vytvořily obrazec, který jsme pak rozkrájeli a z toho vlastně udělali všechny obaly na toto dvoj CD,“ líčí vznik alba Petr Nikl.

Petr Nikl nekřtil jen toto své dvojalbum, ale další čtyři CD, na kterých se podílel. O jaké projekty šlo? A jaké plány právě spřádá? Poslechněte si celý rozhovor.

Související