Rest: Nejvíc mě dojalo, když mi napsal člověk, že moje hudba zachránila jeho synovi život

31. květen 2021

Byly doby, kdy měl freestyle rap svoje místo na velkých festivalových pódiích a pravděpodobnost, že na něm při této příležitosti uvidíte Resta, se rovnala takřka jistotě. Rest totiž dlouho patřil mezi československou freestyleovou špičku. Nicméně jako studiový rapper se etabloval deskou Premiéra, na níž předvedl precizní skills, které jej spolu s klasickým přístupem okamžitě katapultovaly mezi nejvýraznější postavy české rapové scény.

Když si po poslechu Restova debutu Premiéra pustíte zatím poslední desku Restart, budete mít pocit, jako by za oběma deskami stál jiný člověk. A nebudete ani příliš daleko od pravdy: zatímco dříve Rest patřil k alkoholovým přeborníkům, v posledních letech byste ho na baru hledali marně. Místo toho jej potkáte spíš v přírodě s běžeckými botami na nohou.

Rest

Převrácení priorit a cesta, na které se z Resta stal trénovaný sportovec ochotný čelit jakékoli výzvě, jsou pozoruhodné nejen v kontextu české rapové scény. Atmosféru rozhovoru umocnilo i to, že jsme jej vedli na sportovním hřišti ZŠ Ústavní v Bohnicích, kde Rest nejen kdysi studoval, ale doteď se na místo často vrací a pojí ho s ním celá řada vzpomínek.

Dá se celý život vydržet s boombapovým zvukem? Proč zážitek s halucinogenní žábou bufo alvarius patří k tomu nejsilnějšímu, co zažil? A proč si Rest nemyslí, že by dělal motivační rap?

Kolik fanoušků přibylo Michajlovovi během pobytu ve vězení? Jak to vypadá v psychiatrickém ústavu v Pezinoku, o kterém vyprávěl Edúv Syn? A která spolupráce byla pro Ideu nejnáročnější? Brrrap ukazuje české rappery v situacích vážných, bizarních i těžko uvěřitelných. Otázky, které míří až do střev, pokládá rapový fanoušek Jakub Šíma. Poslouchejte Brrrap na wave.cz/brrrap, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

autor: Jakub Šíma
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.