Retroautomuzeum Strnadice představuje největší ucelenou sbírku vozů bývalého východního bloku

19. srpen 2023

Retroautomuzeum ve Strnadicích na Benešovsku ve Středočeském kraji nabízí ucelenou přehlídku všech vozů, kterými lidé jezdili v bývalém východním bloku přibližně od roku 1948 až do 90. let. A k tomu navíc nechybí celkový kontext doby. Sbírka čítá na 220 vozů. Jde tak o nejrozsáhlejší takto tematicky zaměřenou sbírku v České republice.

Retroautomuzeum je výsledkem mnohaleté sběratelské činnosti. Své první návštěvníky přivítalo 18. dubna 2015. K vidění jsou v něm tuzexové zahraniční vozy i historické poválečné exponáty, které známe ze starých filmů. Základ tvoří vozidla vyráběná ve státech bývalé RVHP (Rada Vzájemné Hospodářské Pomoci). Expozice představuje všechny druhy vozů – od dodávek, přes džípy až po osobní automobily.

V muzeu najdete zástupce všech hlavních i méně známých výrobců bývalého východního bloku – podle abecedy mezi nejstaršími česká značka Aero, rumunský gazík ARO, Dacia, vozy polské automobilky FSO, Moskvič, rumunský Oltcit, Škoda, Tatra, Trabant, sovětská terénní auta UAZ, auta sovětské automobilky VAZ – nejznámější Lada, Volha, Záporožec, Wartburg a další.

Na informačních panelech se návštěvník dozví, kolik který vůz stál a také další zajímavosti ze života toho kterého období. Nemohou pochopitelně chybět ani vysněné západní vozy prodávané v Tuzexu pouze vyvoleným. Celkem jich tu najdete na čtyři desítky. Zajímavou sbírku tvoří také expozice vládních limuzín, kterými se vozili vládní činitelé od 50. až po 90. léta.

Vystaveny jsou všechny typy vozů vyrobených v zemích bývalé RVHP

Celkový obraz doby

Expozice muzea je tvořena šesti výstavními celky. Jedna z hlavních částí nazvaných „Od zavinovačky k sametu“ s nadsázkou ukazuje, jak nás tehdejší automobily provázely celým životem, od narození až po poslední cestu. Některé typy vozidel se vyráběly prakticky bez větších změn i dvě desítky let, takže se s nimi mohl člověk potkávat značnou část svého života. A právě tento fakt muzeum zábavnou formou prezentuje.

Ukázky ze sekce Od zavinovačky k sametu

Expozice je interaktivní a je navíc doplněná řadou dioramat i zákoutí, která přibližují, jak se v této době žilo. Při návštěvě tak můžete do detailu zavzpomínat, jak se jezdilo na hory, na chalupu nebo se stanem do DDR. Jak vypadala tehdejší kuchyně běžné panelákové domácnosti nebo obchod JEDNOTA. A pro návštěvníky je tu připravený i dobový bufet.

Až do konce září je otevřeno denně kromě pondělí, v říjnu je pak otevřeno pouze o víkendech. Muzeum nabízí také možnost zpřístupnění i mimo oficiální otevírací dobu, stačí vedení muzeua kontaktovat na e-mailové adrese uvedené na webových stránkách.

Součástí expozice jsou i scenérie běžného života. Kuchyně ze 70. let
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.