Revitalizace náměstí Jiřího z Poděbrad. Farmářské trhy budou stále fungovat, slibuje starosta Prahy 3 Michal Vronský

V lednu odstartovala v Praze 3 dlouho plánovaná proměna náměstí Jiřího z Poděbrad, revitalizace je rozdělena do několika etap a trvat má přes dva a půl roku. Nejen o tom mluvil v pořadu K věci starosta Prahy 3 Michal Vronský z TOP 09. Řeč byla také o demolici žižkovského Mordoru, revitalizaci panelových domů nebo vzniku lesní školky.

„To náměstí je velmi vytěžované a je možná jediné, kde se schází komunita, lidé, kteří tam žijí. Takže je hodně využívané a taky hodně opotřebované,“ myslí si Michal Vronský.

Měl by zde vzniknout rozsáhlejší prostor pro společenské akce a obyvatelé se dočkají i většího množství zeleně. „Bude tam přibližně o sto stromů více, vzniknou tam nové mlatové cesty. Celkově se ten prostor více zprůchodní a rovnoměrněji se využije celá plocha. Vznikne tam lepší zázemí pro farmářské trhy i jiné kulturní a komunitní akce. Bude opravená kašna, vznikne tam několik vodních prvků včetně mlžítek a pítek,“ vyjmenovává starosta.

Čtěte také

Zvětší se také dětské hřiště, které bude obsahovat vodní prvky, a celé náměstí bude bezbariérové. Průběh oprav postupně znepřístupní veřejnosti různé části náměstí, farmářské trhy ale zůstanou zachovány.

„Když jsme tu stavbu společně s magistrátem plánovali, tak jsme si vymohli, aby nebyla celá uzávěra náměstí. Aby bylo umožněno fungování těch trhů. Vedle kostela vznikla provizorní mlatová plocha, kde teď farmářské trhy pokračují.“

Konec žižkovského Mordoru

Z Prahy 3 také mizí někdejší Mezinárodní telefonická a telegrafická ústředna. Demolice budovy přezdívané Mordor by měla skončit do konce roku. Stavba ale obsahuje extrémní objem karcinogenního azbestu.

„Azbest by měl být bezpečně zlikvidován do konce tohoto dubna. Ten postup kontroluje Hygienická stanice hlavního města Prahy.“ Podle Michala Vronského podléhá celý proces bedlivému sledování, aby se zamezilo uvolňování azbestu do ovzduší.

„Budova je rozdělena na taková pásma, v těch je vytvořen podtlak, v tomto prostředí je ten azbest demontován a postupně ukládán do pytlů. Po bezpečném zabalení do správných vaků je to odváženo v uzavřených kontejnerech.“

Na místě vznikne bytový komplex a součástí areálu bude také samostatně stojící školka.

V Praze 3 by se měla otevřít i lesní školka, kde přesně? Jak pokročila revitalizace panelových domů? A kde se obyvatelé městské části můžou těšit na nový skatepark? Poslechněte si celý rozhovor.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.