Řidiči v Náchodě i okolí se setkávají s dopravními komplikacemi, které souvisejí s opravami silnic

10. květen 2022 07:04

Dopravní komplikace na Náchodsku způsobují kolony aut, řidiči jsou nervózní a častější jsou také kontroly policistů. Ti se aktuálně více zaměřují na porušování dopravních předpisů, na druhou stranu ale také vydali oficiální doporučení, jak se případným problémům vyhnout. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Jak vypadají zmiňovaná policejní doporučení pro vyvarování se kolonám?

Čtěte také

Policie zveřejnila na svých webových stránkách řadu možností, jak se komplikacím v okolí Náchoda vyhnout. Popisuje v nich možné trasy, často po místních komunikacích. Týká se to například příjezdu do Náchoda ve směru od Jaroměře, kde se řidiči setkávají s kolonami pravidelně a někdy v nich uvíznou na desítky minut.

Náchodští dopravní policisté uvádí několik možných tras, po kterých především tedy řidiči osobních aut mohou jet a čekání se vyhnout. Podobné možnosti podle policistů existují i na příjezdu od Hronova nebo Červeného Kostelce.

Doporučení policie zveřejnila asi před dvěma týdny, od té doby se podle vedoucího dopravního inspektorátu policie v Náchodě situace zlepšila.

Čtěte také

Policisté na některých úsecích častěji kontrolují případné porušování dopravních předpisů. Uvedeš nějaký konkrétní případ?

Určitě. Hlídky je teď častěji vidět třeba ve směru z Náchoda směrem na Dobrošov. Tam teď silničáři opravují část silnice a projíždět danými úseky je buď úplně zakázané nebo tu možnost mají jen místní, popřípadě obyvatelé okolních obcí.

Třeba minulý týden policisté v dané oblasti hlídkovali pravidelně každý den, doplňovali je také strážníci městské policie, a tzv. hříšníků bylo minimum. Intenzivněji se policisté zaměřují také na kontrolu dodržování rychlosti na objízdných trasách - to platí například ve směru na Hronov.

Čtěte také

Ani všechna zmiňovaná opatření ale nestačí, nově si na problémy stěžují například v České Čermné. Co obyvatelům i vedení obce vadí?

Podle nich se právě po začátku oprav silnice z Náchoda ve směru na Dobrošov zvýšil v České Čermné výrazně provoz. Řidiči začali víc využívat silnici, která vede přes Polsko, tím si totiž zkrátí cestu o desítky kilometrů. Jde ale o úzkou místní komunikaci, vedenou i jako cyklostrasu, kterou oficiálně mohou využívat jen místní - tedy obyvatelé České Čermné a z polské strany lázeňského městečka Kudowa Zdrój.

Zástupci obce se navíc obávají, že bude ještě hůř, až se za pár dnů oficiálně otevře opravená pevnost Dobrošov a začnou do ní mířit turisté. Česká Čermná proto požádala policii o častější kontroly, zapojit by se mohla i cizinecká policie.

Spustit audio

Související