Říkají mi ředitel prkna, směje se sportovec Hynek Okleštěk, který za devět let zvládl přes 900 výstupů na Libín

9. listopad 2022

Přes Prahu, Sušici a Frýdek-Místek vedla cesta bývalého reprezentanta v triatlonu, současného místopředsedy Klubu českých turistů v Prachaticích a sportovce tělem i duší Hynka Oklešťka na jih Čech. „V Prachaticích žiju od svých osmi let. Po šedesáti letech se považuji za Prachatičáka,“ říká.

Za život vystřídal pouze tři zaměstnání. Šestnáct let pracoval u silnic, další profese už měly úzkou vazbu na sport. „Kvůli triatlonu jsem se přemístil do plaveckého bazénu, kde jsem upravoval vodu, udělal jsem si zkoušky pro plavčíky a hlavně jsem se tam učil plavat kraula pro triatlonové závody,“ vypráví.

Pak se stal závodníkem a reprezentantem v triatlonu a zároveň se přemístil do firmy, která vyrábí, montuje a prodává kola. „Odtud jsem šel po dvaadvaceti do důchodu,“ dodává.

Jako většina prachatických sportovců si i Hynek Okleštěk zamiloval horu Libín. V dobách své triatlonové kariéry ji často zdolával jako součást tréninku. Ale ani v důchodu na ni nezanevřel. „Před devíti lety jsme si se skupinkou lidí řekli, že budeme chodit na Libín. Já jsem v šedesáti přestal běhat, když už jsem nezávodil, ale ta náplň mi scházela. Chtěl jsem si šetřit klouby, i když nevím, jestli jim ulevím zrovna chozením na Libín, ale zatím je to v pořádku,“ líčí.

Čtěte také

„Vzal jsem ze zahrady prkno, přitloukl ho na strom a tam si děláme čárky. Někteří už odpadli, ale spousta dalších se přidala. Říkají mi ředitel prkna,“ směje Hynek Okleštěk, který během devíti let zvládl více než 900 výstupů a začíná se blížit vytouženému číslu 1096. Přesně tolik hora Libín měří. 

Na triatlonové závody se začal Hynek Okleštěk připravovat ve svých 36 letech s tím, že závodit začne ve čtyřiceti, kdy už se bude řadit k veteránům. Hodně plaval, běhal i jezdil na kole. V době závodů trénoval denně, často dvoufázově. „Bylo to vždy třeba plavání a běh, plavání a cyklistika, do toho nějaké posilování. Byl jsem profík, ale chodil jsem při tom do práce. Měsíčně trénink zabral i šedesát hodin,“ popisuje.

Nejhezčí vzpomínku má na krajský přebor v Jindřichově Hradci. „Tam jsem ve svých 43 letech porazil vlastně všechny, vyhrál jsem komplet závod krajského přeboru. Za veterány jsem se pak účastnil i zahraničních závodů, odkud mám také medaile. Měl jsem u toho i tři zaměstnání, abych si na to všechno vydělal, protože jsem nechtěl závodit na úkor rodiny,“ doplňuje.

Celý rozhovor s celoživotním sportovcem a nynějším předsedou Klubu českých turistů v Prachaticích Hynkem Oklešťkem si poslechněte online.

Spustit audio

Související