Římská Lukrecie zaparkovala v karavanu na parkovišti VILY Štvanice. Přináší vášeň pro nové baroko

3. září 2021

Divadelní soubory Tygr v tísni a Geisslers Hofcomoedianten představují nomádskou operní travestii Římská Lukrecie. Hudbu složil Tomáš Hanzlík na libreto z roku 1713.

Inscenace drží linii festivalu Antické Štvanice a nechává v kulisách Prahy zaznít další antický poryv. Příběh barokní parodické opery Římské Lukrécie odkazuje na poslední dny římského království a komicky zobrazuje intriky a pády, které se tam odehrávají. 

Jde o operu z ulice. Herci na zkouškách potili krev, aby zazpívali příběh o rozpadu říše.
Tomáš Hanzlík

Skladatel Tomáš Hanzlík (Ensemble Damian) napsal operu, která je vhodná i pro herce-zpěváky, kteří nemají školené hlasy a mohou s jejich výrazem pracovat více divadelně. Operu doprovází komorní orchestr a chlapecký pěvecký sbor Bruncvík, který přináší do inscenace nezbednou energii. Režisér Petr Hašek říká, že se v jeho očích sbor postupně stává hlavní postavou opery.

Antická Štvanice 2021: Římská Lukrécie. Foto z veřejné generálky

Travestie v podtitulu inscenace odkazuje na to, že ženské postavy hrají muži a naopak. „Je jedno, kdo vládne, muž, žena, travestita. Důležité je, aby to mělo morál,“ vysvětluje Petr Hašek. Dramaturgyně Helena Koblischková toto prohození rolí komentuje: „V každé postavě je přítomno obojí. Proto vše, co se dané postavě děje, děje se oběma pohlavím.“

Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten se programově posledních dvacet let věnuje žánru nového baroka. Organizuje také festival Theatrum Kuks a navazuje na tradici Kuksu jako hudebního, divadelního a uměleckého centra evropského významu.

Pořad připravila: Jitka Kostelníková
Hudbu vybrala: Anna Kolářová

Spustit audio

Související