Robotického brouka předvedou na soutěži v Číně studenti z Plzně

15. březen 2018

Tančícího robotického brouka předvedou studenti z Plzně na soutěži v Číně. Pět let ho sestavovali členové kroužku robotiky ve Středisku volného času Radovánek v Plzni. Dva z nich pro něj vyvinuli software, díky kterému se robot pohybuje.

Dvojice studentů z Plzně pojede soutěžit do Číny s robotickým broukem. Vymysleli pro něj software, díky kterému ho můžou ovládat. V minulém roce s ním získali 2. místo v soutěži Středoškolská odborná činnost. Svůj projekt představí na konci března na univerzitě v Pekingu.

Šestinohý robot vypadá jako krab a je velký zhruba půl metru. Pohyby, které umí, jsou inspirované přírodou. Robot dokáže chodit do různých směrů a natáčet se v různých osách. Jeho pozici je možné libovolně upravovat prostřednictvím uživatelského softwaru.

Robotického brouka sestavoval pět let tým studentů na kroužku Robotiky ve Středisku volného času Radovánek v Plzni. Téměř všechny části tam vyrobili vlastními silami.

„Ty mechanické hliníkové díly kreslili kluci v CADu. Potom jsme je nechali laserem vyřezat z hliníkových profilů. Tyto destičky s elektronikou jsme navrhovali, osazovali, pájeli tady společně," uvedl vedoucí kroužku Roman Čečil.

Po návratu z Číny čekají robota další úpravy

Další dva roky pak zabralo programování, robot se díky tomu teď dokáže plynule pohybovat. A nejen to chtějí studenti předvést i v Číně.

„Jsme připrogramovali takové různé tance. Všichni mají rádi krtečka, určitě někde seženeme plyšového krtečka a přiděláme ho na to. Budeme ale prezentovat hlavně ten software, tu naši práci, to řízení," upřesnil spoluautor softwaru student plzeňského gymnázia Ondřej Brichta. 

Tím ale práce na robotickém broukovi nekončí. Po návratu z Číny ho chtějí studenti dál zdokonalovat, osadí ho kamerami a senzory.

„První věc, co bychom udělali, je dát tam senzoriku a potom ho nějakým způsobem naučit, jak s těmi senzory komunikovat, jak je používat," vysvětlil student Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni Milan Malina.

Robotický brouk by mohl pomáhat při požárech i zemětřesních

Právě speciální senzorika by měla robotovi zajistit široké možnosti využití. Díky nim by mohl sám reagovat na prostředí a také se mu přizpůsobovat. Praktické využití pak nabízí hned několik možností.

„Vhodné se jeví nějaké průzkumy terénu, zkoumání nebezpečných oblastí třeba při požárech, zemětřeseních atd.," doplnil vedoucí kroužku Roman Čečil.

O projekt už projevili zájem sponzoři. Pokud vše půjde podle plánu, mohl by robotický brouk plzeňských studentů pomáhat v praxi už zhruba za dva roky. 

autoři: mkl , sch
Spustit audio