Rodinná Kerská limonádovna dnes osvěžuje nejen Středočechy

18. srpen 2023

Není nad to se v parném létě osvěžit chutnou limonádou. Chemik Michal Bouša si ale dal za cíl vyrobit takový nealkoholický nápoj, který by byl navíc zdravý a opravdu osvěžující. Ve své malé rodinné Kerské limonádovně s.r.o. dnes vyrábí přírodní limonádu Fermendádu i sirup LemonApe.

Malou osadu Kersko u Nymburka si kdysi oblíbil už Bohumil Hrabal. Nebyl ale sám. Touha po bydlení v přírodě sem přilákala i manžele Boušovy. Paní Pavlína je z Poděbrad, pan Martin z Mělníka. Právě on ale novému rodinnému sídlu vtiskl zcela nový rozměr.

Rodinná vilka uprostřed lesa je zároveň provozovnou Kerské limonádovny, kde Boušovi vyrábí přírodní sirupy LemonApe a limonádu známou jako Fermentáda. Martin Bouša je totiž chemik. A protože zdravý životní styl v lesní osadě přinesl i touhu po přírodní limonádě, rozhodl se vzít vše do vlastních rukou…

Osudové setkání s prodejcem zahraničních sirupů

Když Martin Bouša viděl, z čeho jsou běžně sirupy vyráběné, nenechalo ho to v klidu. Jako chemik vnímá svět kolem nás poněkud jinak. Vše je důsledkem různých chemických reakcí. A tak začal přemýšlet, jak vyrobit sirup a následně přírodní limonádu, která by měla minimum cukru, přitom byla zdravá a chutná. Napadla ho možnost fermentace, kdy i výsledný kysličník uhličitý obsažený v limonádě vzniká přírodním způsobem.

Přestože výrobna je součástí rodinného domu, dokonalá hygiena i moderní technologie jsou samozřejmostí

O chuti bylo také rychle rozhodnuto. Stačil malý průzkum trhu a bylo jasné, že u nás zcela chyběly nápoje typu „LemonAle“, tedy s citronovým základem. Ze zralých sicilských citronů lisovaných za studena tu vyrábí 13 variant chutí přírodních sirupů, které jsou vhodné jako základ pro domácí přípravu nejrůznějších nápojů i pro různé gastronomické využití. Z těchto sirupů pak Boušovi vyrábí také přírodní limonádu Fermentádu s nízkým obsahem cukru.

Provozovna je součástí rodinného domku

Provozovna rodinné limonádovny získala domácí přezdívku „japonská“. Je totiž skutečně miniaturní s maximálním využitím místa, což je typické právě pro Japonsko. Boušovi totiž vsadili na podnikání v malém.

Martin Bouša svému nápadu věřil a provozovnu postavil z vlastních úspor v zadní části rodinného domu. Vyhnul se tak náročným půjčkám a svůj rodinný podnik tak rozvíjí pomalu a systematicky. A daří se. Menší zakázky Boušovi vyrábí ve vlastní provozovně, větší zakázky na výrobu Fermentady pak realizují v zázemí jednoho soukromého pivovaru na Kutnohorsku.

Na rozšíření distribuce Martin Bouša společně pracuje s manželkou Pavlínou, která hotové produkty rozváží, a s bratrem, který se stará o obchodní záležitosti a je ve firmě společníkem. A jaké je pravidlo pro úspěšnou rodinnou firmu? Kvalitní produkt je sice základ, ale na prvním místě jsou dobré rodinné vztahy a spolehlivost. A peníze? Ty jsou podle Martina Bouši v řebříčku hodnot až na místě posledním.

Spustit audio