Rodinná obžaloba a čtenář jako soudce. Alena Mornštajnová pátrá v románu Les v domě po kořenech zla

21. duben 2023

Z čeho vyvěrá zlo, proč se mu lidé nedokážou postavit a jak se z mlčení stane lež? Jaká je právě vydaná knižní novinka Aleny Mornštajnové Les v domě, jak je s ní autorka spokojená, o co jí při psaní šlo a v čem je jiná než její předchozí prózy? 

Herečka Ivana Uhlířová

„Příběh, který se v knize odehrává, mě napadl v souvislosti s vyprávěním, které jsem vyslechla a ta situace mi připadala dost ojedinělá. Když jsem si ale dělala rešerše, zjistila jsem, že je to bohužel docela častý scénář, jenom se o tom nemluví,“ říká o své zatím poslední próze Alena Mornštajnová, kterou během rozhovoru doplnila i ukázka z audioknihy LES V DOMĚ v podání Ivany Uhlířové a v režii Markéty Jahodové.

Rozhodovala jsem se mezi vševědoucím vypravěčem, což by pro mě bylo asi pohodlnější, protože bych mohla nahlédnout i za obzor své vypravěčky. Ale zdálo se mi, že to bude daleko emotivnější, když to bude vyprávět hlavní hrdinka, která je navíc nespolehlivá vypravěčka, protože věci, které prožívá, buď omlouvá, nebo zatajuje. Přemýšlela jsem, že bych dala větší prostor i matce protagonistky, ale pak jsem si uvědomila, že mi stačí jen jeden úhel pohledu,“ dodává spisovatelka. 

Spustit audio

Související