Rodinná pekárna v Novosedlech peče stovky kilogramů vánočního cukroví

6. prosinec 2015

V Novosedlech nad Nežárkou na Jindřichohradecku pečou cukrářky už 25 let vánoční cukroví podle domácích receptů. Začaly tento týden, aby sladkosti na štědrovečerním stole měly správnou vlhkost, chuť i čerstvost. Rodin, které cukroví nepečou a raději si ho objednají, přibývá.

„Letos máme zatím objednávky na 250 kilo. Pečeme 25 druhů, například vanilkové rohlíčky, linecké, pracny,“ říká majitelka pekárny a cukrářka Helena Baštová. Před Vánoci je tak se svými zaměstnankyněmi v práci denně osm až deset hodin, a to i o víkendech.

Když cukrářky přijdou domů, znovu začnou péct. „Doma samozřejmě také peču, protože mám dvě malé děti. Akorát mě samotné už potom to cukroví moc nechutná,“ říká jedna z nich.

Helena Baštová peče pouze podle vlastních receptů a zákazníků jí přibývá. „Určitě je stále víc lidí, kteří si cukroví objednávají. Jsou ale také ženy, které řeknou, že musí péct, protože rodina vyžaduje provoněnou domácnost,“ dodává.

autor: pfr
Spustit audio