Rodinný podnik Kafírna Volkafe v Trutnově. Co všechno se museli naučit, aby nabídli vlastní kávu?

7. březen 2024 07:49

Ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové vám ve spolupráci s Regionální Agrární komorou Královéhradeckého kraje jednou za měsíc vám představujeme potravináře Královéhradeckého kraje, který je součástí projektu Srdce kraje. Tentokrát to bude rodina Volkových a jejich rodinný podnik Kafírna Volkafe v Trutnově. Kavárna, pražírna kávy a čokoládovna v jednom.

A když rodinný podnik, tak opravdu se vším všudy. Kromě manželů Volkových jsou do něj zapojeny všechny jejich čtyři děti a teď už i jejich partneři a partnerky.

Do centra Trutnova z horské boudy

Z horské boudy se Volkovi postupně přemístili do centra Trutnova a kvůli kafírně se naučili spoustu nových věcí. Za Míšou Trenčianskou Volkovou se do Trutnova jela podívat Jana Kudyvejsová.

Rodinný podnik Kafírna Volkafe v Trutnově. Kavárna, pražírna kávy a čokoládovna v jednom

Rodina Volkových byla odjakživa podnikavá a odjakživa měla hezký vztah ke kávě. „Rodiče dřív budařili, i tam měla káva své místo, káva lidi spojuje a propojuje ty správné typy lidí. Takže kafe bylo odjakživa naše motto", říká Michala Trenčianská Volková.

Kafírna - obecný název pro kavárny, který má dlouholetou historii

Čtěte také

S nápadem vybudovat kafírnu přišel před víc jak dvaceti lety jeden z Míšiných bratrů, kterého zaujal prostor ve Spojenecké ulici v Trutnově.

Rodina byla pro, maminka se začala v tomto oboru vzdělávat, naučila se pražit kávu a postupně k tomu přidala i výrobu vlastní čokolády a čokoládových pralinek. Švagrová peče dezerty, v létě rodina vyrábí svoji vlastní zmrzlinu. Kromě mnoha druhů pražené kávy v trutnovské kafírně začali i s kávou na cesty.

Outdoor kafe

Káva do kapsy - na cesty, na dálkový trek, skialpy, lezení, na kolo nebo jakoukoli aktivitu, při které nenatrefíte na žádnou kavárnu. Tento nápad přinesla Míšina sestra, která dlouho žila v Japonsku. Jedná se o kapesní filtr s kávou, jediné, co potřebujete k přípravě nápoje, je horká voda a nějaká nádobka.

Papírový filtr je v přírodě rozložitelný, takže ho můžete volně zahrabat. Navíc káva je jedním z nejlepších přírodních hnojiv!

Káva se musí dělat s láskou

Čtěte také

Barista musí mít kávu rád, musí se v ní vyznat a musí ho to bavit. Pokud by to tak nebylo, dobrou kávu nikdy neudělá! „Celá naše rodina žije hlavně z kofeinu", usmívá se Michala Trenčianská Volková.

Maminka se sestrou hledají nové druhy, zkouší pražit, hodně ochutnávají. Když testují, ochutnávají ale jen malinko a vyplivnou. Je to podobné, jako když se degustuje víno.

Jak se daří kafírně v Trutnově?

Trutnov je to město, které si podle Michaly ne úplně lehko zvyká na nové věci. „Ale tím, že to děláme s láskou a ne s cílem na tom nějak extra profitovat a dělat byznys, svoje příznivce jsme si tu našli. Lidé vidí, že nás to baví, a podporují nás i v těžších dobách jako byl například covid", shrnuje Michala.

Věřím, že každá denní doba a každé roční období mají svoji kávu

Čtěte také

Mezi stálice v nabídce trutnovské kafírny patří vlastní směs pod názvem A1.

Další druhy charakterizuje Michala Trenčianská Volková takto: „Například Honduras, to je lehoučké spíš letní veselé kafe, oproti tomu například Guatemala je zemitá kořeněná káva; pokud chcete hodně kofeinu, sáhnete po čisté robustě a tam je třeba dobrý čokoládový Vietnam. Jaro mi evokuje ovocnější lehčí tóny, jako má káva Rwanda nebo Salvádor. Nebo jemnější Etiopie nebo Columbie."

Rodinný podnik se vším všudy!

Do podnikání v kafírně se zapojuje se i širší rodina! Rodiče, čtyři sourozenci, jejich partneři a partnerky, dokonce i děti už si hrají na to, že připravují a prodávají kávu!

Rodinný podnik Kafírna Volkafe v Trutnově. Kavárna, pražírna kávy a čokoládovna v jednom

Když je do podniku zapojená celá rodina, má to své výhody! „Výhoda je, že spolu umíme mluvit! Víme, jak na sebe, nejsou to žádné veliké hádky, spíš výměny názorů", popisuje Michala. A protože rodina je opravdu podnikavá a nové věci ji baví, je pravděpodobné, že něco nového zase vymyslí. „Určitě se něco vymyslí, toho bych se nebála, že to zůstane u toho, co je teď", uzavírá s úsměvem Michala Trenčianská Volková.

Projekt Srdce kraje je nejrozsáhlejším internetovým katalogem Královéhradeckých potravinářů, který spadá pod Regionální agrární komoru Královéhradeckého kraje.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související