Rodiny Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové jsou ochotné přijmout i osvobozující rozsudek. Musí ale být spravedlivý, říká jejich zástupce

19. květen 2023

Po třech letech má v pátek opět zaznít verdikt v případu vraždy investigativního reportéra Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Soud ve slovenském Pezinku má znovu rozhodnout o tom, jestli si smrt novináře objednal podnikatel Marian Kočner s pomocí Aleny Zsuzsové. „Existuje pětiletá historie tohoto trestního procesu a vyplynulo i více nových skutečností,“ říká právník Roman Kvasnica. I přes nová fakta v případu zatím není jasné, jak dnes soud rozhodne.

V případě prokázání viny hrozí oběma podezřelým doživotní trest, soud je ale před třemi lety na stejném místě viny zprostil. „Nejvyšší soud Slovenské republiky toto rozhodnutí zrušil, protože zaujal k rozhodnutí prvoinstančního soudu v Pezinku zásadní stanovisko a dostal jej do určitých právních mantinelů,“ vysvětluje právník důvody rozhodnutí vrácení případu.

Čtěte také

Nejvyšší soud totiž rozhodl, že výpovědi svědků, které předtím soud v Pezinku určil jako nevěrohodné, jsou důvěryhodné a usvědčující. „Soud v Pezinku neakceptoval výpovědi bývalého pracovníka Slovenské informační služby Petra Tótha a v té době ještě obžalovaného Zoltána Andruskóa,“ popisuje Kvasnica.

Soud navíc bude rozhodovat o nových skutečnostech, mezi které patří objednávky dalších vražd. „Rozhoduje o objednávkách vražd bývalého prvního náměstka generálního prokurátora Petera Šufliarského a bývalého speciálního prokurátora Maroše Žilinky,“ popisuje právník. „Prokurátor do obžaloby zahrnul také objednávku vraždy Daniela Lipšice.“

Obě rodiny budou u verdiktu

„Rozsah trestné činnosti, která je předmětem líčení, je mnohem širší, než tomu bylo v původním řízení,“ dodává Kvasnica. Prokurátor tak během vráceného procesu přistoupil také ke změně výše trestu.

Jsme přesvědčeni, že obžalovaný Kočner a obžalovaná Zsuzsová si skutečně objednali vraždu Jána Kuciaka.
Roman Kvasnica

U obou obžalovaných nyní žádá doživotí místo dvaceti let v původní obžalobě. „Do jisté míry je to změněné i tím, že přibylo další obvinění, tedy ta nová obžaloba.“

U verdiktu dnes budou přítomny i rodiny obou zavražděných. „Obě tyto rodiny se zúčastní. Účastní se více méně všech jednání, která probíhají v Pezinku,“ říká Kvasnica, který obě rodiny v tomto případu zastupuje.

Čtěte také

„Pro rodiče jde vždy o mimořádně bolestné situace, když se rozebírá smrt jejich dětí. Vedli jsme s oběma rodinami debaty a oni stále tvrdí jednu jedinou věc. Jsou připraveni přijmout i osvobozující rozhodnutí, ale to rozhodnutí musí být spravedlivé,“ dodává právník.

„Jsme přesvědčeni, že obžalovaný Kočner a obžalovaná Zsuzsová si skutečně objednali vraždu Jána Kuciaka,“ uzavírá Kvasnica. „Uvidíme, jak soud rozhodne.“

V celém pořadu se také dozvíte, jak se zkomplikovalo vrácení případu k projednání soudem v Pezinku nebo proč se na Slovensku vytratila bojovná nálada volající po změnách a konci korupce či jak se vražda novináře a jeho partnerky v roce 2018 podepsala na slovenské politické scéně a proč ovlivnila i postavení novinářů. Provází Pavlína Nečásková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.