Rohony: Nechci být alternativa, chci prodávat hodně desek. Možnost neúspěchu si nepřipouštím

20. leden 2022

Není snadné potkat někoho tak cílevědomého, jako je Rohony. Přestože se pohybuje v uměleckých kruzích, odmítá přirovnání k alternativě a jeho cílem je být v úspěšný v hlavním proudu. Navzdory tomu odešel ze zázemí labelu Addict, protože mu nevyhovovala vzájemná spolupráce. Nesnaží se ani chytat aktuálních trendů a místo toho prošlapává vlastní cestu k úspěchu. Cestu k trendům, které bude muset nejprve sám vytvořit.

Pro Rohonyho je podstatná celková audiovizuální identita, která se skládá nejen z hudby a celé řady videoklipů, ale také různých artefaktů. Mezi ně patří detailní odlitek jeho vlastní hlavy nebo autorské kusy oblečení. Zároveň je třeba dodat, že pod hlavičkou Rohony nenajdete jen rappera samotného, ale také jeho kolegu Zálešáka, který má na starosti právě vizuální část.

Mezi jejich hlavní inspirace patří Kanye West: „Kanye umí doručit nejen hudbu, ale celkový produkt.“ Na otázku, jestli nemá dojem, že se West zbláznil, Rohony pobaveně odpovídá: „Určitě, jinak by nedělal tak dobrý věci.“

Rohony

Sám Rohony přitom dlouho platil za fotbalový talent a svou budoucnost viděl na zeleném trávníku. Ostatně nepatří mezi ty, kteří na rapu vyrostli – dlouho poslouchal hlavně to, co hrálo ve fotbalové kabině. Řeč tudíž přišla i na to, jak vidí vztah rapu a fotbalu. „Rap a fotbal patří k sobě, ale nevím, jestli fotbalisti poslouchaj dobrej rap,“ říká a jedním dechem dodává, že o toto spojení se hodně zasloužili Bulhar, Labello nebo TK27.

V Rohonyho textech zároveň naleznete spoustu odkazů na výrazné postavy sportovní historie. Vyrůstal jsem v hospodě, táta měl sportbar v Třebíči. Takhle se mi dostaly střípky do hlavy a teď mi to tam naskakuje. Používám je jako vzpomínku na to, jak jsem vyrůstal. Fanatik do sportu nejsem,“ dodává.

Kolik nových fanoušků získal, když vzal maketu vlastní hlavy na Fashion Week? U jakého Rohonyho tracku chtěl Yeezuz2020 spáchat sebevraždu? A dostanou se Rohonyho artefakty do dražby aukční síně Sotheby’s?

Je Hugo Toxxx víc rapper nebo fanoušek? Chtěl by si Fvck Kvlt pořídit zlaté zuby? A proč už s sebou Rohony nenosí repliku svojí hlavy? Brrrap ukazuje české rappery v situacích vážných, bizarních i těžko uvěřitelných. Otázky, které míří až do střev, pokládá rapový fanoušek Jakub Šíma. Poslouchejte Brrrap na wave.cz/brrrap, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Rohony
autor: Jakub Šíma
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.