Rok války: Jak se mají a co dělají Ukrajinci v Moravskoslezském kraji

24. únor 2023

Dnes je to rok od začátku ruské války na Ukrajině. V krajském centru pomoci pro uprchlíky v Ostravě se během této doby registrovalo 27 tisíc lidí. Nabídku třeba i dočasného ubytování zprostředkované krizovým centrem využilo přes 8 tisíc lidí. Do regionu nejčastěji přicházely ženy s malými dětmi.

Moravskoslezský kraj stála pomoc ukrajinským uprchlíkům asi 550 milionů korun. Z větší části dostal peníze zpět od státu. Jde o výdaje za ubytování, humanitární pomoc anebo třeba jazykové kurzy. Na základních a středních školách v regionu teď podle údajů hejtmanství studuje asi 3,5 tisíce dětí a mladých lidí.

1. Příběh Viktorie
Paní Viktorie už téměř rok žije s rodinou v Krnově. Město jako jedno z prvních v celém Česku začalo přijímat uprchlíky z Ukrajiny a Viktorie tam dorazila už na začátku března. S dětmi a snachou našla bydlení v tamní ubytovně. Za rodinou později dorazil i invalidní manžel. Chvíli jim trvalo, než si zvykli. Teď už ale Krnov berou jako svůj domov.

2. Příběh starobělské farnosti
Ruská válka na Ukrajině změnila farnost ve Staré Bělé na humanitární středisko. Už rok je centrem pomoci pro desítky ukrajinských žen a dětí. Každý měsíc farníci organizují sbírku potravinové pomoci a rozdávají krabice s jídlem ukrajinským uprchlíkům dnes už z celého Ostravska. Naposledy to byla rovnou jedna tuna jídla.

3. Ukrajinci a pracovní trh
V Česku pracuje téměř 100 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Za rok od začátku války jich už bylo dohromady zhruba dvakrát tolik, ale mnozí se postupně vrátili domů anebo ze zaměstnání odešli. Jsou to údaje úřadu práce. Například v Moravskoslezském kraji chodí teď aktuálně do práce přes 5 tisíc občanů Ukrajiny s dočasnou ochranou.

autoři: Andrea Brtníková , Josefína Sýkorová , Martin Knitl , tif
Spustit audio

Související