Rokycany mají první veřejnou kompostovací toaletu v republice

18. duben 2024 16:45

Až na tisíc použití vystačí nádrž nové ekologické toalety v Rokycanech. Odpad se v ní zasypává hoblinami a následně kompostuje.

Barva černé kávy, konzistence olivového oleje a nulový zápach. Tak má po několika měsících vypadat odpad z nové ekologické toalety v Rokycanech. Tu město jako první v republice instalovalo v blízkosti skateparku. Toaleta nepotřebuje elektřinu ani přívod vody a vyvážet ji stačí jednou za půl roku. „Jedna nádrž slouží jak na exkrementy, které se pro odvod vlhkosti zasypávají hoblinami, tak jako kompostér, stačí vyměnit víko. Nádrž má kapacitu 330 litrů a je vyrobena z odolného plastu umožňujícího celoroční používání,“ popisuje Jan Šmatera ze zhotovitelské firmy.

Technologie toalety pochází z Finska. Na slavnostním otevření v Rokycanech byl tedy přítomný i finský velvyslanec, který záchod použil jako první. Kompostovací toaleta stojí 360 tisíc korun. Městům na ni přispívá Plzeňský kraj. Další taková toaleta vznikne v Hrádku u Rokycan, v Dobřanech nebo v Železné Rudě.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio