Roland Schimmelpfennig: Nabídka a poptávka. Josef Somr a Veronika Žilková v dialogu bez konce

16. duben 2024

Jeden z nejuznávanějších současných německých dramatiků Roland Schimmelpfennig patří k těm autorům, kteří ve svých hrách hledají poezii v obyčejných věcech a fantazii odhalující tajemství života zdánlivě nevzrušivého a všedního. Takový je i jeho „dialog bez konce“ nazvaný Nabídka a poptávka. V režii Dimitrije Dudíka a v zajímavé radiofonní úpravě vytvořili dvě hlavní a jediné role Josef Somr a Veronika Žilková. Poslouchejte online čtyři týdny po odvysílání.

Osoby a obsazení: Josef (Josef Somr), Ruby (Veronika Žilková), dále účinkují Andrea Miltnerová a Christopher Crawford
Dramaturgie: Jana Paterová
Překlad: Jarmila Hrubešová
Hudba: Michal Rataj
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: 2004

V nabídce této hry-nehry je dominantní závratný spád poptávky po civilizaci, která zcela zachvátila člověka. Josef detailně líčí obsah zboží v regálech supermarketů, popisuje a pojmenovává záplavu věcí, které běžný návštěvník obchodních domů ani není schopen zaregistrovat.

Dramatická vize Rolanda Schimmelpfenniga Nabídka a poptávka je fascinujícím obrazem člověka, utopeného v možnostech civilizace, z níž jako by byl únik jen do nespoutané přírody. Drama, jehož potenciál je zaklet pouze do slov, do pozoruhodně silného jazyka vypovídajícího o znepokojivé podobě současného světa.

autoři: Renata Venclová , Jana Paterová
Spustit audio

Související