Roudnický zámek otevřel rozšířený návštěvnický okruh. Lidé si ale musí místo před prohlídkou rezervovat

13. červen 2023 14:50

Zámek v Roudnici nad Labem rozšiřuje od 13. června návštěvnický okruh. Na novou výstavu plnou dosud nepublikovaných fotografií, nákresů a rodinných portrétů si ale návštěvníci musí rezervovat místo předem.

Součástí nového okruhu je také zpřístupnění druhého patra severního křídla budovy, které prošlo řadou úprav v době konfiskace zámku nacisty a komunisty.

„V 80. letech se tady dole pod námi přezdívaly místnosti na ubytovny, aby tam mohli být ubytováni žáci,“ vzpomíná roudnický kronikář Jan Neruda na jednu z přestaveb, kterou na zámku coby vychovatel na vojenské hudební škole zažil.

Zdaleka to přitom nebyla jediná změna, kterou s sebou éra socialismu zámku přinesla. „Zajímavý může být třeba ten dochovaný výtah z kuchyně do jídelny, který za hudební vojenské školy vznikl. Dále jsou to také ty detaily, kterých si pozorný návštěvník může všimnout, jako jsou třeba plastové kliky na původních dveřích,“ přibližuje kurátorka uměleckých sbírek Lucie Vojtíšková.

Na fotografiích uvidí návštěvníci ale mnohem víc – například i proměnu rozsáhlé zámecké knihovny na umývárny pro vojáky nacistického Německa.

Nová výstava zahrnuje nejen fotografie z rodinných archivů, ale také dosud nepublikované portréty jednotlivých majitelů zámku.

„Teď jsme otevírali nový prohlídkový okruh, aby se lidé mohli dozvědět více o téměř 900leté historii toho zámku. Budeme přemýšlet, jak v budoucnu ten zámek ještě víc zpřístupnit,“ shrnuje William Rudolf Lobkowicz.

Během slavnostního otevření rozšířeného návštěvnického okruhu členové rodiny Lobkowiczů uvedli, že právě v Roudnici nad Labem se cítí být doma a chtějí své sídlo dál zvelebovat. Další změny jsou ale podle Lobkowicze během na dlouhou trať.

Spustit audio

Související