Rouilleux vždy přemýšlel o hudbě jinak, poslech nového EP ovlivňuje algoritmus a není nikdy stejný

10. leden 2024

Poslech nového EP od Rouilleux trvá mezi patnácti a dvaceti minutami. The Fold se ale jen tak neoposlouchá – a to nejen proto, že jde opět o mimořádně silnou nahrávku, ale i proto, že je pokaždé jiná. Projekt nenajdete na žádné streamovací platformě, ale pouze na určeném odkazu, kde se vám pokaždé vygeneruje jeho odlišná podoba. Výsledek stojí na vrstvených fragmentech z více než čtyř hodin akustické hudby, nálady se ale mohou proměňovat.

The Fold díky nastavenému algoritmu osciluje mezi vyloženě ambientní, hlučnou, až agresivní polohou. „Nevyhovuje mi, jak brzo klasický způsob nahrávání zafixuje hudební nápady, skladby, písničky,“ říká Luboš Rezek, který jako Rouilleux tvoří už patnáct let. Neobvyklé bylo už předešlé EP The Spoils, momentálně ale možnou podobu hudební nahrávky posunul o kus dále. A to vše jaksi nenápadně, z ústranní, jak je mu to blízké.

EP The Fold od Rouilleux – https://thefold.rouilleux.net/

Povaha aktuální hudby Rouilleux, která staví na principech generativní hudby, jde zároveň ruku v ruce s eliminací postprodukčních prací. „Začalo mi vadit, že se při nahrávání trávilo víc času při úpravách než u samotného hraní,“ vzpomíná Luboš s tím, že ho bavilo přenášet proměnlivost či nestabilitu už do tvůrčího procesu. Výsledkem jeho vnitřního puzení je teď nahrávka, kterou můžete poslouchat čtvrt hodiny – anebo taky nekonečně dlouho.

Nové EP Rouilleux je v mnoha ohledech unikát, z několika hodin hudby generuje algoritmus vždy čtvrthodinku poslechu. A ten je pokaždé sugestivní. Modeláři se detailně do zákulisí vzniku The Fold noří.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.