Rozdílné názory, emoce i zklamání. V Náchodě pro prvňáky třída s alternativní formou výuky nebude

13. červen 2017

Základní škola TGM v Náchodě zařadí od nového školního roku prvňáčky do třídy s normální výukou. Část rodičů ale žádá alternativní metody a proto zamířili na jednání zastupitelů. Asi dvě desítky rodičů při něm zastupitele neúspěšně žádaly o to, aby v Základní škole TGM otevřeli pro prvňáky třídu s alternativní formou výuky s prvky Montessori.

„Já se omlouvám, mně už je tady z toho jednání trochu do breku," i tato slova zazněla na jednání zastupitelů Náchoda. O poměrech v základní škole TGM se v Náchodě mluví už několik měsíců. Tehdy vedení města řešilo stížnosti části rodičů na příliš alternativní metody, které vedení školy podporovalo. Rozpory skončily rezignací ředitele a výpovědí jeho zástupkyně.

Čtěte také

Zatímco v minulých dvou letech se při zápisech do prvních tříd našel dostatek dětí se zájmem o alternativní výuku, letos je zájemců jen devět. Nové vedení školy přitom s ohledem na školský zákon požaduje dvojnásobek.

„Jsou věci, které nejdou. Zřídit v běžné základní škole třídu o devíti žácích je prostě ekonomicky nepřijatelné. Je to sebevražda," vysvětluje Helena Kudelová, která se už za dva týdny stane zástupkyní ředitelky. Škola je navíc podle ní v situaci, kdy by kvůli odchodu některých kantorů neměl děti ve třídě s alternativní výukou kdo učit.

„Je v jednání jedna paní učitelka, ale my jí vlastně nemůžeme nic slíbit, když nevíme, jestli ti rodiče odejdou, nebo tam zůstanou," naráží Helena Kudelová na prohlášení některých rodičů, že své děti, pokud budou zařazeny do třídy s normální výukou, dají na jinou školu.

dítě, psaní, kreslení

Rada města tlaku odolala a vyjímku odmítá udělit, prý by šlo o nebezpečný precedent. Český rozhlas se pokusil získat i vyjádření rodičů, ti ale příliš sdílní nebyli.

„Asi bych k tomu nechtěl nic dalšího říkat. Nebudu to komentovat," odpověděl na otázku, co výsledku jednání říká, Jan Kučera, který rodiče na jednání zastupoval.

Není tak jasné, jestli to rodiče s odchodem svých dětí opravdu myslí vážně, a jestli by jim na jiné škole možnost alternativní výuky umožnili.

autor: baj
Spustit audio