Rozhlasový přenos vám představí zbrusu nové Centrum komplexní rehabilitace v Lázních Bělohradě

12. leden 2024

V pátek 12. ledna 2024 pro vás Český rozhlas Hradec Králové připravil na dopoledne od 9:00 do 12:00 přímý přenos z Lázní Bělohrad. Název Lázně Bělohrad a.s. si klienti spojují hlavně s lázeňskou léčbou, přestože již pátým rokem provozuje společnost Lázně Bělohrad a.s. i tzv. rehabilitační ústav. Zde se léčí velice komplikovaní pacienti po těžkých úrazech, úrazech mozku anebo cévních mozkových příhodách. 

Stejně tak se toto zařízení stará i o pacienty s pohybovým či neurologických deficitem v důsledku chronickým onemocnění jako je roztroušená skleróza, Parkinsonův syndrom, polyneuropatie a těžká degenerativní onemocnění.

Čtěte také

V polovině ledna 2024 se pro tyto pacienty otevře nová budova Centra komplexní rehabilitace v Lázních Bělohradě. Jde o projekt, který čekal na realizaci již od roku 2020, ale pandemie posunula jeho zahájení až na léto 2022. O to rychleji probíhala jeho realizace a během 18 měsíců bylo vybudováno nové lůžkové rehabilitační zařízení za zhruba 440 000 milionů korun.

Do nové dvoupodlažní budovy se přesune 60 rehabilitačních lůžek. Moderní prostory nabídnou pacientům komfortní dvou a jednolůžkové pokoje, stropní závěsné systémy usnadní práci s obtížně chodícími pacienty přímo na pokoji a umožní i jejich vertikalizaci, mobilizaci a nácvik chůze.

Lékařská ředitelka lázní MUDr. Jitka Ferbrová

Léčebná část je vybavena řadou sofistikovaných přístrojů. Přístroje na trénink chůze se zajištěním pacienta, trénink chůze po nakloněné rovině a po schodech či přístroje na analýzu chůze, přístroje na vertikalizaci a stimulaci dolních končetin, elektrická stimulace ochrnutých svalových skupin, robotický nácvik jemné motoriky při ochrnutí ruky, přístroje na rehabilitaci ramenního či loketního kloubu, moderní technologie pro zlepšení kognitivních funkcí (vnímání, rozpoznávání, reakcí, paměti), technologie na urychlení hojení defektů a zlepšení cirkulace, moderní elektroléčba, fototerapie a magnetoterapie, skupinová cvičení s možností odlehčení v závěsném aparátu a řada dalších.

Čtěte také

Léčebný provoz stojí na erudovaných fyzioterapeutech, ergoterapeutech, logopedech a školeném zdravotnickém personálu jako jsou lékaři, sestry, nutriční terapeuti či sanitáři. Situace, kdy stavíte na nohy pacienty po komplikovaných traumatech, po krvácení do mozku, ale i pacienty s těžkým chronickým onemocněním, je dlouhodobý proces. Pacienti se u nás léčí jeden až tři měsíce a většinou (hlavně zpočátku) vyžadují komplexní péči.

Výhodou je možnost využití stávajícího rehabilitačního bazénu, vodoléčby a pohybové terapie v původním zdravotnickém zařízení. A ještě větší výhodou je, že můžeme stavět na téměř 50ti leté zkušenosti s rehabilitací pohybového aparátu a pětileté praxi s rehabilitací komplikovaných stavů a onemocnění.

Nová budova je ostatními provozy spojena nadzemní krytou lávkou, která umožní pacientům i návštěvu kavárny, obchodu či kulturních programů.

Nenechte si ujít náš přenos z resortu Tree of Life v Lázních Bělohradu na Jičínsku. Společně s Ladou Klokočníkovou se na vás od mikrofonu těší Zdeněk Novák. 

Celý přenos si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.