RTVS spustí kanál Trojka 22. prosince, Dvojka HD už v multiplexu 3 nebude

6. prosinec 2019

Stanice se zaměří výhradně na tvorbu z bohatého archivu slovenského veřejnoprávního vysílatele. Do budoucna nevylučuje ani akviziční pořady ze zahraničí stejného zaměření.

Rozhlas a televize Slovenska spustí 22. prosince v 6:00 plánovaný tematický okruh Trojka. Tato novinka si vyžádá některé nezbytné technické změny. Z tamního veřejnoprávního multiplexu 3 bude z důvodu nutnosti uvolnění datové kapacity pro Trojku SD vyřazen program Dvojka HD. Lze tak předpokládat, že by se tato stanice mohla objevit stejně jako Trojka HD v síti 1, jde ale o neoficiální informaci. Zařazení Dvojky HD do multiplexu 1 by ale nebylo úplně šťastným řešením, protože dosah kanálu se sníží – jeho pokrytí je nižší.

Nová televizní stanice bude k dispozici také na satelitu Astra 3B, pozice 23,5 stupně východně, ovšem pouze ve standardní kvalitě obrazu. Trojka využije datovou kapacitu, která je nyní vyhrazena pro stanice Jednotka HD a Dvojka HD, dojde tedy ke snížení datového toku, který je v současné době stanoven na hodnotu 16 Mbps. RTVS doposud poskytuje divákům oba své programy jak v České republice, tak i na Slovensku. Trojka však má být podle informací medializovaných na tiskové konferenci dostupná pouze na kartách RTVS. S distribucí v Česku (kabel, IPTV) se vůbec nepočítá.

Trojka bude čerpat z bohatého televizního archivu RTVS za období přibližně padesáti let. Ve vysílání se objeví dokumenty, dramatická tvorba nebo hudební a zábavné programy. Do budoucna počítá RTVS i se zařazením zahraniční archivní tvorby. Cílovou skupinou programu mají být diváci starší šedesáti let. „Spouštíme okruh pro duchem i tělem svěží pamětníky a byli bychom velmi rádi, kdyby to vnímali jako vánoční dárek, který jim bude dělat radost po celý rok,“ uvedl Jaroslav Rezník, generální ředitel RTVS.

Nový slovenský veřejnoprávní program bude vysílat 24 hodin denně ve dvou rotacích. Blok od 6:00 do 12:00 se bude následně reprízovat od půlnoci. Večerní blok od 18:00 do 24:00 se bude reprízovat druhý den v čase 12:00 až 18:00. „Trojka bude pohodová, oddychová a bude prezentovat to nejlepší, co se vytvořilo v Československé, a později ve Slovenské televizi,“ dodala Judita Gembická, šéfdramaturg nového tematického okruhu. Vysílání bude dále disponovat skrytými titulky a audiopopisem pro nevidomé.

Složení slovenských multiplexů po zařazení Trojky

Multiplex 1: JOJ Cinema HD, TV Lux, Sport 1, Sport 2, ČT 1, ČT 2, Dvojka HD (?), Trojka HD (?)

Multiplex 2: beze změny

Multiplex 3: Jednotka, Jednotka HD, Dvojka, Dvojka HD, Trojka (SD MPEG-2)

Multiplex 4: beze změny

autor: lukpo

Související