Rudnou ulici v Ostravě čeká letos další uzavírka, prozradil mluvčí ŘSD

22. leden 2024

Ostravská správa Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chystá na letošní rok zhruba čtyřicítku oprav silnic prvních tříd a dálnic na území Moravskoslezského kraje. Investice za přibližně 1,16 miliardy korun. Jak se bude jezdit v Moravskoslezském kraji a na jaké stavby se můžeme těšit? Prozradí mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

V Ostravě na Rudné jste zrekonstruovali mostní estakádou ve Vítkovicích. Ale řidiči se budou muset připravit na další velmi výrazné omezení na Rudné, a to konkrétně na mostech přes Polaneckou ulici. Jak se to tam plánuje?

Rudná je skutečně extrémně zatížená a dá se říct, že je to nejvýznamnější dopravní tepna ve městě a svým způsobem i v kraji. Podle posledního sčítání tam projelo průměrně 37.000 vozidel denně.

Na rekonstrukci máme peníze a projekt a předpokládáme, že budeme už velmi brzo a oznamovat období, ve kterém to budeme dělat. Řidiče bude čekat podobný dopravní režim, jako byl při rekonstrukci té estakády. Určitě to zvládneme, alespoň takový je náš plán a úmysl v jedné stavební sezoně.

S tím bude určitě souviset i plánovaná rekonstrukce vozovky na D1, a to od Rudné až po Bílovec. Lze očekávat, že to bude časově sladěno?

Obě ty rekonstrukce jsou potřebné a naléhavé. Ty práce bude potřeba koordinovat. A my už kvůli tomu vypisujeme tendry, ve kterých žádáme nejen nabídky ekonomicky výhodné, ale zároveň požadujeme i co nejkratší dobu realizace stavby.

A už jsme to na několika stavbách skutečně praktikovali, i když některé stavební firmy se trošku podivovaly, že jsme nepodepsali smlouvu s tím, kdo nabídl nejlevnější práci, ale s tím, kdo nám předložil nejkratší harmonogram.

Opavské prvenství

Pojďme se podívat ještě na další vize. Plánuje se jižní obchvat Opavy, plánuje se obchvat Bruntálu, výhledově obchvat Havířova. V jakém stádiu jsou právě tyto stavby?

Jižní obchvat Opavy – tak tam v letošním roce proběhne výběrové řízení na stavební firmu, která to bude provádět. A už je prakticky jasné, že Opava se stane prvním městem v ČR, které bude mít kompletní silniční obchvat. Předběhne samozřejmě Prahu, která se s tím trošku babrá, ale taky už s tím něco děláme. Tady Opava tímto bude naprosto výjimečná. Předpokládáme, že stavět začneme nejpozději příští rok.

Docela zajímavá stavba, která je prakticky připravená, a taky na ní letos vybereme zhotovitele, je ekodukt v Mostech u Jablunkova prakticky přímo na slovenské hranici. V ČR jich máme po celé dálniční síti přes 20 a máme tam fotopasti, takže máme i přehled toho, kdo ho užívá.

A děláme všechno pro to, aby se letos začal stavět obchvat Bruntálu na silnici I/45.

Kdy bude hotová D48 a kdy se svého obchvatu dočká Krnov? A kde se aktuálně staví? Nejen to uslyšíte od mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla v rozhovoru pořadu K věci ČRo Ostrava.

Spustit audio

Související