Růže ve váze potřebují teplou vodu, tulipány ledovou

Každá květina má jiné nároky na teplotu vody ve váze. Podle květinářky Markéty Šindelářové ale neuděláte chybu, když kterékoli nalijete vodu o teplotě okolního prostředí.

„Tulipán, který každý má rád a většinou si ho v zimě kupujeme, vyžaduje ledovou vodu, klidně můžete do vázy přidat led. Růže zase chtějí hodně teplou vodu, takovou příjemnou na ruku,“ radí květinářka Markéta Šindelářová. Pokud si nejste jisti, jaká teplota vody je pro konkrétní druh nejlepší, dejte vodu pokojové teploty. Těsně před tím, než dáte květinu do vázy, seřízněte stonek čistým nástrojem. Co přisypat do vázy jako dezinfekci a výživu pro květiny?

Současné mrazivé dny nedělají rostlinám na zahradě žádné větší potíže, ujišťuje instruktor Českého zahrádkářského svazu Josef Vačkář: „Mrazů se nemusíme bát ani v okrasné, ani v ovocné zahradě, rostliny se s nimi v lednu vyrovnávají velmi dobře. Ty citlivější k mrazu je pochopitelně třeba nakrýt, můžeme použít přírodní materiál, jako je chvojí, listí nebo hrabanka, můžeme použít i syntetický materiál, jako je netkaná textilie, pytlovina apod.“ Proč je dobré natřít stromy a keře vápenným mlékem? A jak naložit se sněhem na zahradě?

Turan roční a turanka kanadská jsou dvě bylinky, které lidé kvůli podobným názvům často zaměňují. Naštěstí mají i podobné léčivé účinky, pomáhají při nachlazení, bronchitidě, hepatitidě, zánětu močových cest a ledvin a bolestech kloubů. Turan a turanku představuje bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová.

Po Vánocích je načase pročistit tělo bylinnými čaji. Jaké je složení očistných čajů autorky květinových kuchařek Jany Vlkové? Máme od ní i recept na domácí Žaludeční hořkou.

Zveme např. na besedu Jak se dělá ZOO s bývalým dlouholetým ředitelem pražské zoologické zahrady Petrem Fejkem 16. 1. v Karlových Varech, na přednášku Čas na čaj, čas na štěstí cestovatele Jaroslava Rejchy 18. 1. v Chodově a na výstavu Století české panenky do 25. 2. v Rokycanech.

Zimní škola zahrádkářů se také letos koná v Mezigeneračním a dobrovolnickém centru TOTEM v Kaznějovské ulici v Plzni, a to 13. 1., 27. 1. a 17. 2. Uzavře ji praktická část 2. 3. v areálu sadů v Nebílovech. O náplni přednášek průběžně informujeme.

Co s nevhodnými vánočními dárky? Jak zdůrazňuje průvodkyně laskavým minimalismem Marcela Janská, je důležité je vybalit a rozhodnout, co s nimi. Buď je použijte, nebo je pošlete dál. Dárkové tašky neskladujte ve velkém, vyberte si pouze ty v dobrém stavu a s příhodnými obrázky, o kterých víte, že se vám opravdu budou hodit.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.