Rychlé zapečené brambory s cizrnou a sýrem
Recept pro dnešní den je od šéfkuchaře Martina Faltuse.
Ingredience:
- 20 dkg anglické slaniny
- 2 cibule
- 2 červené papriky
- 1 kelímek kvalitní zakysané smetany
- 20 dkg cheddaru
- 1 lžička grilovacího koření
- 7 větších brambor
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mleté červené papriky
- 2 rajčata
- sůl
- 1 plechovka cizrny ve slaném nálevu
Postup:
- Brambory očistíme a nakrájíme na čtvrtky, oloupanou cibuli na proužky a slaninu na kostičky
- Vše vložíme do většího pekáče, osolíme, promícháme a dáme péct
- Než brambory změknou, pokrájíme papriku a rajčata na kostičky
- Připravíme si omáčku. Zakysanou smetanu smícháme s nálevem z cizrny, rozmačkaným česnekem, grilovacím kořením a červenou paprikou
- K téměř upečeným bramborám přidáme zeleninu a cizrnu, nalijeme omáčku a promícháme
- Hustě zasypeme nastrouhaným sýrem a dáme znovu na zhruba 10 minut péct
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.