Rychlé zapečené brambory s cizrnou a sýrem

26. březen 2020

Recept pro dnešní den je od šéfkuchaře Martina Faltuse.

Ingredience:

  • 20 dkg anglické slaniny
  • 2 cibule
  • 2 červené papriky
  • 1 kelímek kvalitní zakysané smetany
  • 20 dkg cheddaru
  • 1 lžička grilovacího koření
  • 7 větších brambor
  • 3 stroužky česneku 
  • 1 lžička mleté červené papriky 
  • 2 rajčata
  • sůl
  • 1 plechovka cizrny ve slaném nálevu 

Postup:

  • Brambory očistíme a nakrájíme na čtvrtky, oloupanou cibuli na proužky a slaninu na kostičky
  • Vše vložíme do většího pekáče, osolíme, promícháme a dáme péct
  • Než brambory změknou, pokrájíme papriku a rajčata na kostičky
  • Připravíme si omáčku. Zakysanou smetanu smícháme s nálevem z cizrny, rozmačkaným česnekem, grilovacím kořením a červenou paprikou
  • K téměř upečeným bramborám přidáme zeleninu a cizrnu, nalijeme omáčku a promícháme
  • Hustě zasypeme nastrouhaným sýrem a dáme znovu na zhruba 10 minut péct 
autoři: Štěpánka Duchková , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.