Rýže s vepřovým masem a zeleninou. Rizoto po česku
Rýže je velmi dobře stravitelná, neobsahuje cholesterol ani lepek, zato má dostatek minerálních látek a jedna porce dodá asi 150 kalorií.
- 400 g vepřového plecka
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 cibule
- 250–300 g rýže
- 2 mrkve
- ¼ středně velkého celeru
- 1 plechovka hrášku
- 500 ml vývaru
- mletý pepř, sůl
- 70 g sýru na posypání
Očištěné maso nakrájíme na drobnější kousky. V rozehřátém tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme připravené maso a prudce ho orestujeme.
Potom osolíme, opepříme, promícháme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme téměř doměkka.
Pak k masu přidáme očištěnou nastrouhanou zeleninu a sterilovaný hrášek. Přisypeme rýži, kterou jsme alespoň 5x proprali, promícháme a přilijeme tolik vývaru, aby dosahoval cca 1 cm nad rýží.
Dusíme tak dlouho, dokud nejsou maso i rýže měkké.
Rizoto podáváme posypané nastrouhaným tvrdým sýrem a petrželkou, obložené čerstvou nebo nakládanou zeleninou nebo se zeleninovými saláty.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.