S angličtinou mi ujel vlak, přiznal písničkář Pokáč a zahrál naživo ve studiu

5. listopad 2020

Jak to dělá, že pořád srší vtipem a jeho popularita strmě stoupá vzhůru? A kolik času mu zabere napsat a nahrát hit?

Textař a zpěvák Jan Pokorný, kterého určitě znáte pod přezdívkou Pokáč, je oblíbený díky svým vtipným písničkám. Jednu vyšvihl na ukulele naživo i během rozhovoru s Klárou Novákovou.

Jak dlouho trvá napsat hit?

„Písničku píšu tak hodinu – dvě,“ odhalil Pokáč, kolik času mu zabere vymýšlení nového kousku. Když ho pak nahrává a střihá doma v pokojíčku, stačí na to třeba jen hodina a půl. A pak už jen všechno nahraje na internet. Když ale připravuje nějaký oficiální singl, jde na to profesionálněji a to zabere delší čas.

Pokáč se do anglických textů moc nehrne

„Přišlo mi to cool...“

Tím nejdůležitějším při skládání písniček je pro Pokáče zajímavé téma. Zkrátka, aby to o něčem bylo. Na to se soustředí nejvíc, na rozdíl od některých jiných autorů, kteří se piplají hlavně s hudbou a na textu jim až tak nezáleží.

A jak ho vlastně napadlo stát se písničkářem? „Někde jsem viděl někoho, že hraje písničky a přišlo mi to cool, tak jsem začal taky,“ vysvětluje jednoduše. To mu bylo patnáct let.

O anglických textech neuvažuje

Své písničky píše v češtině. Má sice jednu česko-anglickou, která se jmenuje Hrdinský čin, ale to je výjimka. Hodně lidí mu říkalo, aby začal psát anglické texty, ale Pokáč o tom zatím neuvažuje. Anglicky se učí už třicet let a pořád to prý není ono. „S angličtinou mi ujel vlak,“ uzavírá.

Které své písničky považuje za nejvtipnější? A umí tancovat? I to se dozvíte, když si pustíte vtipný rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související