Sade: Smooth Operator

Je těžké představit si měkčí hlas, než ten, který má zpěvačka Sade, napsal jeden z hudebních recenzentů.

Někdy je člověk na rozpacích, kdo, nebo co se skrývá pod záhadným názvem hudebního tělesa. Tak dejme tomu Santana. Je to kapela, ale též její zakladatel Carlos Santana. Nebo Sade. Jde rovněž o skupinu a také o exotickou zpěvačku známou jako Sade Adu.

I když se o ní píše jako o britské umělkyni, narodila se v Yorubě, zhruba 70 km od Lagosu, hlavního města Nigérie. Pochází ze smíšeného manželství. Otec byl z Nigérie, matka z Anglie. Do školy už začala chodit v Británii, kde postupem času začala působit jako módní designérka a modelka.

Na začátku 80. let se stala členkou osmičlenné funkové skupiny Pride, kde si jí pro neobvyklé pojetí zpěvu všimli hudební odborníci i fanouškové hledající v muzice originalitu. Založila vlastní soubor Sade, se kterým natočila v osmdesátém čtvrtém roce LP desku Diamond Life. Ta sklidila v zasvěcených kruzích i u široké posluchačské obce velké uznání. Všichni mluvili o dalším vývojovém stupni rhythm and blues, ale jednalo se o jinou podobu tohoto žánru, než byla ta, se kterou se proslavila Aretha Franklin nebo Janis Joplin. Proto je Sade, považována za jednu z nejúspěšnějších umělkyň moderní hudby.

Album Diamond Life se stalo nejprodávanějším debutem britské zpěvačky. Na obou stranách oceánu bylo certifikováno jako multiplatinové. Vzešlo z něho několik singlů, z nichž si poslechneme hit Smooth Operator. Celosvětově se alba prodalo více než 10 milionů kopií. Hudební projev Sade je často srovnáván z hlasem zpěvačky Billie Holiday.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.