Sázkaři budou hlásit fotbalovému svazu podezřelé sázky

21. prosinec 2009
Pod kůži

Až dvě stovky zápasů v devíti ligových soutěžích a další desítky v evropských pohárech. Do takových rozměrů dorostla chapadla největší sázkařské mafie posledních let, která se objevila v Německu. Českomoravský fotbalový svaz chce podobným korupčním skandálům předejít. Ve spolupráci s českými sázkovými kancelářemi připravuje nový systém. Jak bude fungovat? A připojí se k němu i další sportovní svazy?

Už před časem veřejné mínění pobouřila informace o tom, jak mohutně a zásadně sázkařská mafie z Německa ovlivňovala výsledky sportovních zápasů. Manipulovala možná až s devíti fotbalovými ligami v Evropě. Českomoravský fotbalový svaz na tuto informaci zareagoval rychle.

Evropský fotbal řeší jeden z největších sázkařských skandálů v historii. V devíti mohlo být ovlivněno až 200 zápasů, další pak v evropských pohárech. Českomoravský fotbalový svaz chce podobným machinacím předejít. Ve spolupráci s českými sázkovými kancelářemi připravuje nový systém. Ve chvíli, kdy se objeví podivně vysoké částky na utkání, okamžitě přijde avízo na Strahov.

"Rozhodli jsme se spolupracovat s Asociací provozovatelů sázkových kanceláří na vytvoření jakéhosi alarmního systému, který by měl upozorňovat na jakoukoliv nezvykle vysokou sázku nebo více nezvyklých sázek podaných v první a druhé lize i nižších soutěžích, abychom mohli na tento alert reagovat a učinit nezbytná opatření, aby nedošlo k ovlivnění utkání," řekl místopředseda fotbalového svazu Jindřich Rajchl.

Zároveň však zdůraznil, že v Česku zatím žádné náznaky o zmanipulovaných fotbalových zápasech sázkaři nejsou. "Žádné podezření nemáme. Jde pouze o reakci na to, co se stalo v Evropě a chceme tomu předcházet. Když na události reagujete ve chvíli, kdy vzniknou, je už pozdě. Chceme proto reagovat včas a chceme, aby nás podobný skandál nepostihl," doplnil Rajchl.

Pro inspirace nemusel fotbalový svaz chodit daleko. Podobným monitoringem už dlouho procházejí sázky na tenisové turnaje. "Asi dva roku už existuje asociace ESSA, která spolupracuje s ATP a WTA. Vznikla jako reakce na problém kolem zápasu Nikolaje Davyděnka a funguje na podobném principu, tedy ať jakákoliv s evropských sázkových kanceláří zaznamená podezřele vysokou na jakýkoliv tenisový zápas, dá okamžitě zprávu tenisové asociaci. Tak pak zápas mnohem podrobněji sleduje a činí nezbytná opatření k předejití jakéhokoliv ovlivnění zápasu," vysvětlil místopředseda fotbalového svazu.

Chystanou spolupráci vítají podle ředitele Asociace provozovatelů sázkových kanceláří Marka Hermana i samotní provozovatelé sázkových kanceláří. "Českomoravský fotbalový svaz nás oficiálně požádal o spolupráci. Minulý týden jsme měli představenstvo Apkursu a dohodli jsme se, že jim vyhovíme a poplašný systém pomůžeme nastavit," upřesnil.

A to i přesto, že se podle něj překvapivé sázky v Česku nevyskytují ve velké míře. "Za posledních pět až sedm let se sporadicky objevily některé zápasy, to znamená, že je to spíš výjimka. Takže nejde o hašení nějakých požárů," vysvětlil Herman.

A jak takový systém bude fungovat v praxi? "Každá velká sázková společnost má takzvaného risk manažera. To je člověk, který sedí u počítače a on-line sleduje všechny sázky a pohyby, které se udály. Jakmile se objeví nějaká nejasnost, pochybnost nebo něco podezřelého, okamžitě reaguje a v řádu desítek vteřin a minut zastavuje sázky, které dále nefungují," přiblížil Herman.

Oznámení o sázce okamžitě poputuje i na fotbalový svaz a zápas bude detailně sledován. Podle Rajchla budou například vyměněni všichni rozhodčí. Paradoxně nejbližší osoba Ivana Haška nový systém vážně ohrozila. Rajchl totiž zastupuje v Česku internetovou sázkovou kancelář Bwin.

"Jde o nepatrný problém. Oslovil nás dr. Rajchl, ale fotbalovému svazu jsme řekli, že s ním nemůžeme komunikovat. Pan Rajchl totiž zastupuje nelegálního provozovatele, který provozuje sportovní sázení. To znamená, že neplatí žádné odvody, žádné daně. Proto je osoba pana Rajchla problém. Z toho důvodu budeme spolupracovat s Českomoravským fotbalovým svazem, ale v žádném případě s panem Rajchem, to není možné," vysvětlil důvody Herman. Svaz prý nakonec ustoupil a vyjednávat o spolupráci bude někdo jiný.

Monitorovat se zřejmě budou i sázky v hokeji

Šéf Asociace provozovatelů sázkových kanceláří Marek Herman oslovil hokejový svaz, aby se do systému monitorování podezřelých sázek připojil. "Pokud by monitoring byl smysluplný a k něčemu by vedl, tak bych s ním neměl problém. Pokud vznikne nějaký model a bude nám nabídnut, určitě se jím budeme zabývat. Nejaktuálnější by to bylo u extraligy," uvedl předseda hokejové svazu Tomáš Král.

Zároveň však připustil, že má z podobných novinek i určité obavy. "Musíme si dát pozor na český prvek, abychom se potom třikrát nebo pětkrát týdně nezabývali, kdy se hraje extraliga a první liga, že se někde objevují zvýšené sázky na některé zápasy a nezbláznili se z informací. Víte, jak umíme být podezíraví," vysvětlil.

Monitorovací systém by mohl začít fungovat v lednu. Hokejový svaz je ovšem opatrný a zřejmě počká, jak dopadne monitorování sázek u fotbalu. Hokej by ovšem mohl být pod podobným monitoringem už na konci sezóny, protože je v tu dobu nejvíce rizikových zápasů. Hraje se play-out a některé týmy už nehrají skoro o nic, proto mohlo by k manipulaci se sázkami docházet.

K podobným manipulacím však podle předsedy basketbalové asociace Miroslava Jansty nedochází právě u košíkové, protože ostatní kluby by tým, který by dělal něco podezřelého, vyloučily. Žádný další sportovní svaz se také Asociaci provozovatelů sázkových kanceláří o monitorování jejich sportovního odvětví neozval.

Aktérům sázkařských podvodů hrozí v Německu deset let vězení

Poslední týdny hýbe celým evropským fotbalem sázkařská mafie obřích rozměrů, která se objevila v Německu. Její členové ovlivnili až dvě stovky zápasů v devíti zemích. Na případ se podle zpravodaje Českého rozhlasu v Německu Jiřího Hoška přišlo při policejních odposleších v souvislosti s jinou trestnou činností. "Byla to náhoda. Policie případ vyšetřovala dlouhé měsíce pod pokličkou. Veřejnost byla informována až nedávno," upřesnil Jiří Hošek.

Hlavními aktéry aféry jsou zřejmě chorvatští bratři Sapinové, kteří stáli v pozadí dosud největšího sázkařského skandálu v německém fotbale, jehož největším aktérem byl úplatný rozhodčí Robert Hoyzer. Pokud se prokáže podezření, hrozí jim deset let vězení.

Aféra kolem sudího Hoyzera vedla hlavní funkcionáře kolem německého fotbalu k založení drahého a velmi sofistikovaného systému včasného varování, který by na manipulace se sázkami měl přijít. Tentokrát ovšem nezafungoval.

"Za hlavní důvod se považuje, že sázkařská mafie podávala tipy v Asii u tamních sázkových kanceláří, které jsou těžko sledovatelné z Evropy. Jde o sázkové kanceláře, kde je sázení v porovnání s Českem, Německem nebo Evropou mnohem benevolentnější. Můžete vsadit mnohem vyšší částku i na jednotlivý zápas, který pochází z nějaké podezřelé soutěže. Banda sázela sumy kolem 30, 40 tisíc eur. Nejvyšší výhra na zmanipulované utkání měla být asi 150 tisíc eur," doplnil Jiří Hošek.

Na kauzu už zareagovali někteří sponzoři fotbalu. Například firma Adidas a další velké společnosti už pohrozily, že pokud nějaký klub v aféře aktivně figuroval, okamžitě mu ukončí sponzorskou smlouvu. Nicméně nyní se skandál dostal do hluchého místa. "Přestaly se objevovat nové informace. Možná to trochu usnulo. Chybí velká tvář, známý profesionál, který by vystoupil a prohlásil, že se nechal zkorumpovat," řekl Jiří Hošek a doplnil, že na seznamu chybí týmy nejvyšší fotbalové soutěže, proto si myslí, že přízeň fanoušků není ohrožena.

Největší nebezpečí v této sázkařské kauze odborníci vidí v tom, že sázkařská mafie měla disponovat i vlastními hráči, které prodali nebo zapůjčili do klubů, jejichž zápasy chtěli manipulovat. "Dokonce organizovali přátelské zápasy. A na který zápas se dá nejlépe sázet? Na ten, který si sami zorganizujete," dodal Jiří Hošek.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autor: osu
Spustit audio

Více z pořadu