Scenárista Matěj Podzimek: Panovaly velké obavy, jestli diváci seriál Smysl pro tumor přijmou

20. únor 2024

„S názvem byla potíž, když odmyslím ty předchozí, kdy říkali: Vy chcete dělat seriál o rakovině? A s humorem? To jste se zbláznili,“ odtajňuje dramaturg a scenárista. Má člověk odejít od televize proměněný? Je něco, co proměnilo jeho samého? Které organizace mu se scénářem pomáhaly? Jakou odezvu měl v Belgii, odkud pochází? A jak je to u nás s odvahou zpracovávat podobná témata?

„Museli jsme být schopni dodat názvy, vedle kterých Smysl pro tumor vypadal jako prima varianta. Takže Nádor sobě nebo Nic než nádor byly přesně ty varianty, které jsme museli přinést, aby si Česká televize uvědomila, že Smysl pro tumor je vlastně docela fajn.“ 

Matěj Podzimek

„S názvem nám pomohli i diváci, kteří měli na výběr z několika variant a vybrali právě Smysl pro tumor, tedy to, jak se jmenuje belgický originál," vypráví Matěj Podzimek.

Já se vždycky snažím dělat věci pro lidi, kterých se to týká. A mám pocit, že tady se to povedlo nejlépe. To je ta přidaná hodnota. Že neděláte jen seriál, ale zprávu o určitém segmentu společnosti, který by jinak prostor nedostal,“ uvádí dramaturg a scenárista.

„Vadí mi obecně podceňování diváctva a toho, co snese. U seriálu Smysl pro tumor panovaly velké obavy, jestli ho lidi přijmou. A já pořád říkal, že čeští diváci a divačky jsou podstatně osvícenější než televizní management a že jsou schopni odhalit, co je dobré a co ne. Chtěl bych tímto všem divákům poděkovat,“ uzavírá Matěj Podzimek v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.