Schované sanitky. Ústí nad Orlicí postavilo clonící stěnu podél urgentního příjmu

5. březen 2024 13:33

Radnice v Ústí nad Orlicí nechala postavit clonící stěnu podél nové budovy urgentního příjmu Orlickoústecké nemocnice v ulici Jana a Josefa Kovářů. Obyvatelé z okolní rodinné zástavby si opakovaně stěžovali na zhoršení životních podmínek, mimo jiné na hluk a světlo z provozu sanitek.

Krajský úřad v Pardubicích jejich odvolání proti umístění stavby v minulosti opakovaně zamítal, výstavby se nakonec ujalo město. Clonící stěnu tvoří ocelová nosná konstrukce s dřevěnou výplní, její celková délka je 40 metrů. Doplněna bude ještě vhodnou zelení.

Nová bariéra má odclonit světlo a hluk sanitek přijíždějících do urgentního příjmu Orlickoústecké nemocnice

„Město občanům vyšlo vstříc, poskytlo část svých pozemků a výstavbu protihlukové a vizuální clony mezi ulicí Kovářů a centrálním příjmem realizovalo,“ uvedla radnice v tiskové zprávě. Kraj dlouho poukazoval na to, že pro postavení stěny nemá dostatek místa, protože podél ulice vedou inženýrské sítě.

Stavba za téměř 900 000 korun navázala na celkovou rekonstrukci ulice včetně inženýrských sítí, která skončila v loňském roce a městskou kasu stála 15,5 milionu korun. Město na rekonstrukci ulice Jana a Josefa Kovářů, poničenou dopravou během výstavby urgentního příjmu, a výstavbu stěny získalo od Pardubického kraje dotaci tři miliony korun.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související