Schovejte si vzorek hub, které jíte, ulehčíte zdravotníkům práci při případné otravě, radí záchranář

14. říjen 2022

Houbaři si měli dávat pozor na to, co sbírají. Liberečtí záchranáři už ošetřili šest lidí s otravou jedovatými houbami. Jak se otrava jedovatými houbami projevuje a případně léčí, řekl redaktorce Ivaně Bernáthové záchranář Michael Georgijev.

Čtěte také

Houbařské žně stále nekončí, lidé nosí z lesů plné košíky babek, hříbků, růžovek i křemenáčů. Někteří z nich si ale domů přinesou i muchomůrku tygrovanou, nebo jinou jedovatou houbu, a nakonec skončí s otravou v nemocnici. V roce 2022 jich bylo v Liberci šest, informace je platná k 14. říjnu 2022.

Podle libereckého záchranáře Michaela Georgijeva se otrava houbami často projevuje například nevolnostmi, jako jsou bolesti břicha, zvracení, průjmová stolice, bolesti hlavy a celkové vyčerpání. Jenže lidé si obvykle volají zdravotnickou záchrannou službu, když už mají takovéto příznaky delší dobu.

„Otrava se samozřejmě na první pohled nedá vždy rozpoznat. Je to tak, že buď operátor tísňové linky, anebo poté záchranář, nebo lékař na místě zjišťuje, co tomu (nevolnosti) mohlo předcházet. A v tu chvíli se dozvídáme, že požili houby,“ popsal Michail Georgiev poměrně běžnou věc při výjezdech k lidem s otravou houbami.

„Naše otázka pak směřuje k tomu, jestli to byly jedlé houby, jestli ty houby znali, anebo jestli ty houby třeba mají nafocené, například v aplikaci na rozpoznávání hub, aby to pro nás bylo jednoznačné a spíš ve zdravotnickém zařízení jasně diagnostikované, jestli houba byla jedlá, nebo vykazuje nějaké známky jedovatosti,“ dodal.

A přidal radu, aby si lidé, pokud možno nechávali vzorek hub, které si připravili k jídlu: „To je pro nás priorita číslo jedna, vědět, co požili, jaké množství toho požili. Tedy mít tu případnou fotografii, nebo zbytek těch hub – dát je zdravotníkům a oni je odvezou s pacientem na další rozbor.“

Co čeká pacienta s otravou hub v nemocnici za ošetření? A můžou po otravě houbami zůstat nějaké zdravotní následky? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související